VooDooMan wrote on 30. Sep 2022 at 21:40:
Myślę, ze te stabilne 166 MHz to i tak bardzo dobry wynik jak na tak niedojrzały chipset VIA pod Socket A
wynik bardzo dobry, wiekszosc plyt na KT133A zatrzymuje sie na fsb150-155,
chipset ma takie osiagi, bo jest dojrzala konstrukcja, dojrzewal od KX133 przez KT133,
jest ostatnia i najlepsza konstrukcja na sA pod SDRAM,
sa nowsze chipsety obslugujace SDRAM i jednoczesnie DDR takie jak KT266 i SIS735 ,ale nie sa lepsze od KT133A
Żeby osiągnąć takie wyniki musiałem ustawić I/0 volatage na 3.70v (rozumiem, że w ten sposób dowoltowuję chipset?) bez tego (normalnie jest 3,4) to maksymalnie na 160 MHz chodziło.
I/O to zasilanie wszystkich sygnalow, ktore normalnie traktowane sa napieciem 3.3v,
podniosles napiecie nie tylko chipsetu, ale przede wszystkim dla SDRAM, co pewnie mialo najwiekszy wplyw na mozliwosci pracy z takim taktowaniem
Niestety, wczesne układy VIA miały to do siebie, że nie lubiły się z grafami AGP... i np nie wiedzieć czemu wyskakuje mi błąd w 3D MARK 2001 - że niby za mało pamięci... nie chciało mi się już męczyć z ustawieniami w BIOSIE/sterownikami i nie robiłem testów w 3D Markach z tego powodu na Ti 4600. Ustawienie 4x AGP to w ogóle kicha dla graf była, u mnie nie chciało chodzić nawet na 2x i FSB 133 MHz (być może inne sterowniki chipsetu potrzebne, miałem też "starą" instalkę Windows)
cos ta grafa problemowa jest,
moj KT133 to pierwszy chipset VIA, ktory nie sprawial problemow z grafikami AGP - dzialal Savage4 (creative, wiec agp2x), KyroI agp4x, Voodoo3 , jakies rivy czy geforsy agp4x,
tylko po dwoch, czy trzech latach, gdy spuchl kondzior przy przetwornicy AGP, a ja go chyba wylutowalem,czy zmienilem tranformatorowka, to zaczely sie krzaczyc karty agp4x, ale savage4 agp2x nadal smigal bezproblemowo