zyga64 wrote on 31. Jan 2023 at 18:22:
forteller wrote on 30. Jan 2023 at 10:52:
Nie chcesz sprzedać tego 2-gigahercowego Pentium M?
Czemu nie, mogę sprzedać
Ups, za późno - już kupiłem
W końcu i mi udało się dorwać laptopa z Mobility Radeon 9600, który ma 128-bitową szynę pamięci, a jest to HP Compaq nc8000 o następującej konfiguracji:
Pentium M 725 1,6GHz (wymieniony na Pentium M 755 2,0GHz)
1x 1024MB DDR400 @ 333MHz 2,5-3-3-7
ATi Mobility Radeon 9600 64MB / 128-bit
Matryca Chi Mei N150X4-L14 15" 1024x768 IPS glare (ktoś tu wymienił ten ekran, fabrycznie był matowy 1400x1050 TN)
Fujitsu MHT2100AH 100GB 5400RPM 8MB
Broadcom BCM94306 802.11b/g
Jeśli chodzi o stan mojego komputera, to jest on prawie idealny. Pochodzi z Holandii, lecz ma wymienioną klawiaturę na Polską, która wygląda na oryginalną i w zasadzie nieużywaną. Ktoś też wymienił matrycę na IPSa, który z jednej strony ma super kontrast i kąty, a z drugiej ewidentnie smuży (choć nie tak mocno jak IPSy w ThinkPadach T4xp z tego okresu) i jest mocno nierównomierny. Musiałem trochę porzeźbić ten komputer za pomocą mocno wyeksploatowanego HP Compaq nc6000, który ma bardzo długą historię - najpierw używałem go w latach 2007-2009, a potem trafił do mojego kolegi, który katował go kolejnych chyba 10 lat. W efekcie jest w kiepskim stanie, ale to był w zasadzie pierwszy laptop z którym pracowałem. Tych 15 lat temu wymieniałem w nim procesor z Baniasa na Dothana, dokładałem Audigy 2 ZS na PCMCIA, gniotłem Half-Life 2, różne NFSy... ah, dużo wspomnień z tym laptopem, a nc8000 to z grubsza to samo* tylko 15" zamiast 14"
W każdym razie, wymieniłem uchwyt matrycy, przełożyłem zaślepki PCMCIA i jeszcze parę innych drobiazgów, ale niestety klapka CD-ROMu której nie mam, występuje tylko w nc8000. Kiedyś trzeba będzie kupić jakiegoś dawcę nc8000
Krótka notka na temat instalacji Windows 98SE:
System należy zainstalować w trybie APM poprzez odpalenie instalacji Windows 98 pod DOSem następującą komendą:
setup /p i
W przeciwnym razie, system jest w permanentnym konflikcie - ACPI zajmuje obszary pamięci, których domaga się karta graficzna. Nie pomagają:
- Instalacja Windows ME (jest dokładnie tak samo)
- Instalacja sesp21b-pl.exe
- Instalacja driverów do chipsetu
- Przełączanie w tryb APM po instalacji systemu za pomocą odpowiedniego wpisu w rejestrze
W trybie APM nie działa raportowanie stanu baterii oraz bieżącej częstotliwości procesora. Oczywiście sam SpeedStep i tak pod 98 nie działa, procesor cały czas ma pełną wydajność.
Mając zainstalowany system w trybie APM, należy zaaplikować PATCHMEM od rloew, zainstalować oficjalne sterowniki Intela oraz sesp21b-pl.exe. Po tym zabiegu można mozolnie instalować sterowniki do poszczególnych komponentów - finalnie udało mi się zainstalować wszystko poza Bluetooth. Najwięcej problemów przysporzyły zintegrowana karta wifi Broadcom BCM4306 do której sterowniki pod 98 występują jedynie w formie driverów do kart CardBus/PCMCIA oraz modem. Do tej pierwszej udało się znaleźć zmodyfikowane sterowniki w internecie, a do drugiej sam zmodyfikowałem plik .inf z paczki od ThinkPada T40.
Jeśli chodzi o łączenie się z siecią WPA2, to jedyny znany mi sposób to użycie płatnego narzędzia Odyssey Connect od Junipera. Udało mi się w ten sposób podpiąć do sieci, którą mam postawioną u siebie w domu.
W efekcie wszystko zdaje się działać. Transfery po WiFi to około 2MB/s a po USB 7,5-8MB/s.
Gdy najdzie mnie wena, spakuję wszystko co zgromadziłem do tego laptopa i wstawię na forumowy serwer ftp. Ew jak coś to priv
*O tym mógłbym dyskutować, bo ewidentnie widać, że optymalizacja kosztów nie była priorytetem przy tych latpopach. Rzeczy, które wyglądają tak samo, okazują się inne pomiędzy nc6000 i nc8000 bez jakichś oczywistych powodów.