serdzio YaBB Newbies Offline Tualatin <3 Posts: 54 Location: Gliwice Joined: 15. May 2023 Gender: Sk2ctl - softwarowe chłodzenie 16. May 2023 at 01:10 Cześć wszystkim, Szukałem tego programu długo jakoś od roku 2005 kiedy pierwszy raz na niego wpadłem. W skrócie nie do końca jestem pewien jak to działa ale pamiętam, że działa i obniża temperatury na CPU i to do poziomu takiego jaki jest generalnie nie osiągalny za pomocą zwykłego chłodzenia AC. Wtedy sprawdzałem też z zewnętrznym termometrem czy aby na pewno nie oszukuje on czujników i wszystko było legit. Jest to ruski program (brzmi zachęcająco ), który współpracuje z AMD na socket A i pozwala obniżać temperaturę. Udało mi się znaleźć w webarchive jakimś cudem stronę "producenta", więc jeżeli ktoś jest zainteresowany to: (You need to Login or Register to view media files and links) i tam podać link (You need to Login or Register to view media files and links) i dalej nawigować sobie po kopiach. Mi się udało pobrać ale nie mam nawet obecnie kompa z windowsem. Dlaczego o tym mówię? A no pamiętam, że we wspomnianych wczesnych latach 2000 miałem bodajże semprona albo coś innego na Socket A i ten program zbijał mi temperatury w idle do 20 paru stopni. Nie pamiętam jak to działało pod obciążeniem i czy w ogóle ale generalnie jest to ciekawa sprawa i pomyślałem, że się podzielę. Ja szukałem tego z myślą o Pentium 3, które składam ale nie pamiętałem, że jest to przeznaczone na AMD i nie mam takiej platformy do testów. Jeżeli kogoś zainteresuje to chętnie się dowiem efektów. Cytat ze wspomnianej strony: "In download section you may found S2kCtl utility.Significant power savings of the AMD Athlon processor only occur if the processoris disconnected from the system bus by the Northbridge while in the Halt or Stop Grant state.The Northbridge can optionally initiate a bus disconnect upon the receipt of a Halt or Stop Grant special cycle. The option of disconnecting is controlled by an enable bit in the Northbridge. Program key features: Enables bus disconnect bit in the Northbridge. Full control under Clock Control (CLK_CTL) MSR that determinse the internal clock divisor when Athlon system (S2k) bus is disconnected." IP Logged
leosh Senior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 1809 Joined: 19. May 2019 Gender: Re: Sk2ctl - softwarowe chłodzenie Reply #1 - 16. May 2023 at 10:04 Pamiętam ten program jak przez mgłę Rzeczywiście działał, ale jeśli dobrze pamiętam to kosztem oczywiście wydajności. IP Logged