Page Index Toggle Pages: 1 [2]  Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) Pure MS-DOS 8.0 from Windows ME (Read 827 times)
lukas12p
YaBB Newbies
*

Re: Pure MS-DOS 8.0 from Windows ME
Reply #15 - 07. Nov 2023 at 15:08

Lotus 3
Sołtys

Socket3 - Socket939 Smiley
Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #16 - 07. Nov 2023 at 18:55

Ja normalnie wrzucił bym też Lotusa, ale nie widzę powodów żeby miał nie pójść od kopa na 486.

To też poddaje w wątpliwość testy które są przeprowadzane. Bo jest masę gier które robi problemy na szybkich CPU, ale na 486 będą śmigać akurat bez problemu. Na jaki problem mają odpowiedzieć przeprowadzane tutaj testy? Bo są dosowe gry do których 486 jest za szybki, są gry do których jest za wolny, ale z racji tego kiedy powstał, jest właśnie tym "sweet spot" Na którym zdecydowana większość będzie działać dobrze.

Ja od siebie wrzucam Wing Commander oraz Test Drive 3. Na 486 te gry nie będą działać właściwie.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #17 - 07. Nov 2023 at 23:19

forteller wrote on 07. Nov 2023 at 18:55:
Ja od siebie wrzucam Wing Commander oraz Test Drive 3. Na 486 te gry nie będą działać właściwie.

No to odpadają. Chodzi o sprawdzenie co uciągnie 5x86 180Mhz i sprawdzenie moich nowo poznawanych DOSowych skilli Cheesy
Chodzi też o zrobienie konfiguracji i utrzymanie maszyny tak, żeby DOS był lekko uniwersalny pod wszystko równocześnie nie kolidując z zainstalowanym Windowsem.

Nie wszystko na wszystkim chodzi, o grafiki też świrują ponoć z niektórymi tytułami.
Jak się dzisiaj też okazało... Za namową Jenota do zestawu był zapodany GUS Classic no i dziś odpalenie na sprzęcie Tomb Raidera 1 skończyło się 6 godzinną walką i dodaniem Sound Blastera bo niestety GUS choćbym mu loda chciał zrobić to zawziął się i za każdym razem zwis gry.

Listę zamykam Lotusem, którą część jeszcze doczytam. Tak żeby mój 5x86 się nie nudził.

Listę uaktualnię i wrzucę do pierwszego postu,
specyfikację sprzętową też wrzucę Wink

Lista zamknięta
1.   Heretic
2.   Hexen
3.   Doom 1
4.   Doom 2
5.   Quake 1
6.   Descent
7.   Red Alert
8.   Tomb Raider
9.   Heroes 2
10. Sim City 2000
11. Blood 1
12. Powerslave
13. System Shock
14. Warcraft 1
15. Warcraft 2
16. Dune II
17. Duke Nukem 3D
18. Worms 1
19. GTA
20. Superfrog
21. The Settlers 2
22. Cesar II
23. Strike Commander
24. Lemmings
25. X-Wing
26. Chaos Engine
27. Commander Keen
28. Need For Speed 1
29. Betrayal at Krondor
30. Lotus xx

PS.
Jeśli okaże się, że któreś pozycje nie ruszą bo np "albo Pentium albo nic" to będę dodawać inne tytuły z postów w zamian. Ja się na DOSowych grach w ogóle nie znam więc same nazwy mi niewiele mówią Wink

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #18 - 08. Nov 2023 at 22:26

Z DOSem chwilowo będzie przerwa.
Pokonał mnie Sound Blaster 32 (Na PCB AVE)

Udało mi się go dołożyć do Gravisa, sprawić, że Gravis nadal działa poprawnie pod Windowsem i DOSem. SB pod Windowsem zainstalował się i działa. Pod DOS SB daje dźwięk tylko w Tomb Raiderze 1. Poza tym nie działa nigdzie, sterowniki zainstalować też problem....

Temat omawiamy na Signalu. Albo uda się stery jakoś dostroić albo będzie zmiana karty na inną. Były propozycje jakiś SB16 (PRO) lub Yamaszki Smiley

Temat rozwojowy.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 [2] 
Send Topic