W sieci są dostępne instrukcje do tego starozytnego systemu, ale niektóre zagadnienia są pominięte jak np sposobu administrowania serwerem. Widocznie było to wtedy tak oczywiste, że nikt nie musiał tego instruować.
Zacząłem od fizycznej maszyny, ale widząc, że to nie będzie jak instalacja serwera od M$ przesiadłem się na wirtualkę na Virtualbox.
Co jest potrzebne żeby zainstalować Novell 4 ?
- 32MB ram dla wersji 4,
- działający, podstawowy DOS z obsługą CD, bez zainstalowanej sieci, na partycji nawet 60MB,
- karta sieciowa zgodna z Novell, Intel Pro100 na i82558 jest zgodna
- pozostała część dysku nieskofigurowana.
- kontroler Atapi/Ide lub scsi (np aha-2940)
- płyta instalacyjna NW
- pliki licencji dostępu na dyskietkach
Wszystko jest na archive.org
(You need to Login or Register to view media files and links) Instalacja w wersji Express jest dziecinnie prosta, polecenie install z płyty pod dosem, nie będę tego rozpisywał, bo to wszystko idzie intuicyjnie poza strefą czasową: nie ma Warszawy, ani w ogóle nic polskiego; bez znaczenia. Można zdefiniować ręcznie strefę jak się uprzeć.
Ustawienie nazwy serwera, hasła dla konta admin i w zasadzie tyle.
A więc o co chodzi?
A o to, że serwer się uruchomi z linią komend i tyle... i co teraz?
Serwer jest widoczny po ipx ze stacji roboczej po sieci lokalnej... ja użyłem NT4 z obsługą IPX i klientem Netware wbudowanym.
Dalej brak dostępu-chce hasła i loginu, ale nie łyka nic zdalnie.
Trzeba ładować odpowiednie moduły nlm poleceniem load z tego miejsca... no fajnie, ale jakie ?
Poleceniem load remote dotarłem do tego, że da się dostać zdalnie do systemu plików na serwerze.
Co dalej ? Gdzie do kont użytkowników, folderów?