leosh Senior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 1809 Joined: 19. May 2019 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #30 - 15. Oct 2024 at 18:14 smola wrote on 15. Oct 2024 at 17:47:Mysle ze spokojnie sie zgodzicie z teza, ze kazdy zasliacz z tamtych czasow bedzie odpowiedni. Zasada jest prosta, im nowszy, tym bardziej problematyczny. W owczesnych sprzetach linia 5v byla podstawa zasilania mobo, 12v dopiero pozniej przejelo paleczke. Tutaj nawet robilem dosc prymitywny test kilku zasilaczy do mojego builda na p3/1000 i okazalo sie ze w wysokosci napiecia i skutecznosci, szaranki wygral, opluwany przez wiekszosc codegen (You need to Login or Register to view media files and links) Tylko tak z ciekawości popatrzyłem na etykiety Codegenów które w tamtym czasie masowo się pchało w zestawach z Duronami i Athlonami i ta linia +5V to jakieś 20A. IP Logged
zami555 YaBB Newbies Offline Old computers rocks! Posts: 178 Location: Poland, Olesnica Joined: 01. Apr 2020 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #31 - 16. Oct 2024 at 21:50 Ja też miałem Codegena 300W w moim zestawie z ESC K7VTA3 i Duronem 1300. Na początku jako grafę używałem starego Virge na PCI a potem wymieniłem na Rive TNT2 M64. Ale to był zestaw mocno podstawowy, budżet musiał być skromny. Ale gdy weźmie się pod uwagę podkręconego Bartona z mocną grafiką na AGP i 2 napędy optyczne i 2 dyski talerzowe to nie wiem czy 20A wystraczy. Codegen wytrzymał 3 lata. Strzelił po tym jak wyłączyłem kompa z gniazdka na tydzień, bo miałem wycieczkę. Jak wróciłem to po podłączeniu usłyszałem tylko huk. Na szczęście tylko zasilacz zmarł a reszta przeżyła. Tak się wystraszyłem, że kupiłem Chieftec'a jako następcę. Moje kompy (work in progress):Socket 3 VLB: DIGIS 486EL, Am5x86 133MHz, 8MB EDRAM, S3 805 1MB VLB, SB16 ISASocket 3 PCI + Voodoo lub Voodoo Rush (in progress): Intel Classic PCI ED Ninja lub Retron RT-4SIII v2.0 lub Gigabyte GA486AM/SSuper Socket 7: Asus P5A-B, P166MMX, 16MB EDO, Hercules Stringray Pro (ARK2000) PCI, SB AWE64 ISASlot A: MSI6191, Athlon Pluto 800MHz + GFD, 512 MB SDRAM, Voodoo 3 16MB AGPSocket A: Asus A7N8X-E Delux, Atlhon Barton 2500+, 3GB DDR, Geforce FX5600 AGP IP Logged
smola 3dfx Friends Offline Posts: 691 Location: krk Joined: 16. Dec 2020 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #32 - 17. Oct 2024 at 14:17 No to ladnie przyfarciles. Pamietam ze wtedy (w sumie teraz tez) warto bylo stosowac listwy antyprzepieciowe (markowe), nie mylic z rozgaleznikami. Uratowalo to pare kompow, w 2 przypadkach podczas burzy piorun walnal gdzies blisko i listwa stopiona ale pc caly. W 1 przypadku bez listwy piorun sfajczyl kompletnie wszystko, zasilacz, mobo, karty, dyski itd. Nie bylo co zbierac. Nie pamietam jakie byly tam zasilacze, ale owczesnie w naszym sklepie schodzilo 99.9% codegenow. Na pewno tez w epoce athlonow xp zasilacze podskoczyly z moca z klasycznych 300w na 400-450, chyba nawet mam do dzis pudelku po takim 1. Generalnie to bym nie zwracal duzej uwagi na cyferki, a bardziej na faktyczny poziom napiecia na glownych liniach 5v i 12v. (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
leosh Senior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 1809 Joined: 19. May 2019 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #33 - 18. Dec 2024 at 22:30 No i mam tego Tagana i wygląda, że chyba ok. Postawiłem XP Pro, doinstalowałem SP3, podłączyłem kabel LAN do routera, udostępniłem na XP drugi dysk, dałem tę samą grupę roboczą co w moim współczesnym kompie i kurła się nie widzą te kompy. Myślałem że tak szybciej sobie przerzucę dane, ale skoro się nie widzą to szybciej nie będzie. tagan.png ( 2201 KB | 0 Downloads ) IP Logged
udam_u Full Member Offline “Here Be Dragons” Posts: 400 Location: Wrocław Joined: 17. Jul 2018 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #34 - 18. Dec 2024 at 23:05 leosh wrote on 18. Dec 2024 at 22:30:No i mam tego Tagana i wygląda, że chyba ok. Postawiłem XP Pro, doinstalowałem SP3, podłączyłem kabel LAN do routera, udostępniłem na XP drugi dysk, dałem tę samą grupę roboczą co w moim współczesnym kompie i kurła się nie widzą te kompy. Myślałem że tak szybciej sobie przerzucę dane, ale skoro się nie widzą to szybciej nie będzie. SMB1 prawdopodobnie musisz w Win10/11 aktywować bo jest domyślnie wyłączone bo ma jakąś poważna Luke bezpieczeństwa. Miałem kiedyś Tagana 480-U01, bardzo fajny zasilacz ale przez to, że cichy to i dość ciepły był. Padł w końcu ale nic ze sobą nie zabrał. (: Zestawy: W opracowaniu??? (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
leosh Senior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 1809 Joined: 19. May 2019 Gender: Re: Moje boje z MSI K7N420Pro Reply #35 - 19. Dec 2024 at 10:02 udam_u wrote on 18. Dec 2024 at 23:05:leosh wrote on 18. Dec 2024 at 22:30:No i mam tego Tagana i wygląda, że chyba ok. Postawiłem XP Pro, doinstalowałem SP3, podłączyłem kabel LAN do routera, udostępniłem na XP drugi dysk, dałem tę samą grupę roboczą co w moim współczesnym kompie i kurła się nie widzą te kompy. Myślałem że tak szybciej sobie przerzucę dane, ale skoro się nie widzą to szybciej nie będzie. SMB1 prawdopodobnie musisz w Win10/11 aktywować bo jest domyślnie wyłączone bo ma jakąś poważna Luke bezpieczeństwa. Miałem kiedyś Tagana 480-U01, bardzo fajny zasilacz ale przez to, że cichy to i dość ciepły był. Padł w końcu ale nic ze sobą nie zabrał. (: Dzięki za podpowiedź, ale w takim razie jak się komunikują serwery NAS podpięte do tego samego routera ? Też trzeba włączyć SMB1 ? IP Logged