Page Index Toggle Pages: 1 2 [3]  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Moje boje z MSI K7N420Pro (Read 1803 times)
leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Re: Moje boje z MSI K7N420Pro
Reply #30 - 15. Oct 2024 at 18:14

smola wrote on 15. Oct 2024 at 17:47:
Mysle ze spokojnie sie zgodzicie z teza, ze kazdy zasliacz z tamtych czasow bedzie odpowiedni. Zasada jest prosta, im nowszy, tym bardziej problematyczny. W owczesnych sprzetach linia 5v byla podstawa zasilania mobo, 12v dopiero pozniej przejelo paleczke. Tutaj nawet robilem dosc prymitywny test kilku zasilaczy do mojego builda na p3/1000 i okazalo sie ze w wysokosci napiecia i skutecznosci, szaranki wygral, opluwany przez wiekszosc codegen Wink
(You need to Login or Register to view media files and links)

Tylko tak z ciekawości popatrzyłem na etykiety Codegenów które w tamtym czasie masowo się pchało w zestawach z Duronami i Athlonami i ta linia +5V to jakieś 20A.

Back to top

IP Logged

zami555
YaBB Newbies
*

Old computers rocks!

Reply #31 - 16. Oct 2024 at 21:50

Ja też miałem Codegena 300W w moim zestawie z ESC K7VTA3 i Duronem 1300. Na początku jako grafę używałem starego Virge na PCI a potem wymieniłem na Rive TNT2 M64.

Ale to był zestaw mocno podstawowy, budżet musiał być skromny. Ale gdy weźmie się pod uwagę podkręconego Bartona z mocną grafiką na AGP i 2 napędy optyczne i 2 dyski talerzowe to nie wiem czy 20A wystraczy.

Codegen wytrzymał 3 lata. Strzelił po tym jak wyłączyłem kompa z gniazdka na tydzień, bo miałem wycieczkę. Jak wróciłem to po podłączeniu usłyszałem tylko huk. Na szczęście tylko zasilacz zmarł a reszta przeżyła. Tak się wystraszyłem, że kupiłem Chieftec'a jako następcę.

Moje kompy (work in progress):
Socket 3 VLB: DIGIS 486EL, Am5x86 133MHz, 8MB EDRAM, S3 805 1MB VLB, SB16 ISA
Socket 3 PCI + Voodoo lub Voodoo Rush (in progress): Intel Classic PCI ED Ninja lub Retron RT-4SIII v2.0 lub Gigabyte GA486AM/S
Super Socket 7: Asus P5A-B, P166MMX, 16MB EDO, Hercules Stringray Pro (ARK2000) PCI, SB AWE64 ISA
Slot A: MSI6191, Athlon Pluto 800MHz + GFD, 512 MB SDRAM, Voodoo 3 16MB AGP
Socket A: Asus A7N8X-E Delux, Atlhon Barton 2500+, 3GB DDR, Geforce FX5600 AGP
Back to top

IP Logged

smola
3dfx Friends

Reply #32 - 17. Oct 2024 at 14:17

No to ladnie przyfarciles. Pamietam ze wtedy (w sumie teraz tez) warto bylo stosowac listwy antyprzepieciowe (markowe), nie mylic z rozgaleznikami. Uratowalo to pare kompow, w 2 przypadkach podczas burzy piorun walnal gdzies blisko i listwa stopiona ale pc caly. W 1 przypadku bez listwy piorun sfajczyl kompletnie wszystko, zasilacz, mobo, karty, dyski itd. Nie bylo co zbierac. Nie pamietam jakie byly tam zasilacze, ale owczesnie w naszym sklepie schodzilo 99.9% codegenow. Na pewno tez w epoce athlonow xp zasilacze podskoczyly z moca z klasycznych 300w na 400-450, chyba nawet mam do dzis pudelku po takim 1. Generalnie to bym nie zwracal duzej uwagi na cyferki, a bardziej na faktyczny poziom napiecia na glownych liniach 5v i 12v.

(You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #33 - 18. Dec 2024 at 22:30

No i mam tego Tagana i wygląda, że chyba ok.

Postawiłem XP Pro, doinstalowałem SP3, podłączyłem kabel LAN do routera, udostępniłem na XP drugi dysk, dałem tę samą grupę roboczą co w moim współczesnym kompie i kurła się nie widzą te kompy. Myślałem że tak szybciej sobie przerzucę dane, ale skoro się nie widzą to szybciej nie będzie.

tagan.png ( 2201 KB | 0 Downloads )
Back to top

IP Logged

udam_u
Full Member

“Here Be Dragons”

Reply #34 - 18. Dec 2024 at 23:05

leosh wrote on 18. Dec 2024 at 22:30:

Postawiłem XP Pro, doinstalowałem SP3, podłączyłem kabel LAN do routera, udostępniłem na XP drugi dysk, dałem tę samą grupę roboczą co w moim współczesnym kompie i kurła się nie widzą te kompy. Myślałem że tak szybciej sobie przerzucę dane, ale skoro się nie widzą to szybciej nie będzie.

SMB1 prawdopodobnie musisz w Win10/11 aktywować bo jest domyślnie wyłączone bo ma jakąś poważna Luke bezpieczeństwa. Miałem kiedyś Tagana 480-U01, bardzo fajny zasilacz ale przez to, że cichy to i dość ciepły był. Padł w końcu ale nic ze sobą nie zabrał. (:

Zestawy:
  • W opracowaniu???
  • (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #35 - 19. Dec 2024 at 10:02

udam_u wrote on 18. Dec 2024 at 23:05:
leosh wrote on 18. Dec 2024 at 22:30:

SMB1 prawdopodobnie musisz w Win10/11 aktywować bo jest domyślnie wyłączone bo ma jakąś poważna Luke bezpieczeństwa. Miałem kiedyś Tagana 480-U01, bardzo fajny zasilacz ale przez to, że cichy to i dość ciepły był. Padł w końcu ale nic ze sobą nie zabrał. (:

Dzięki za podpowiedź, ale w takim razie jak się komunikują serwery NAS podpięte do tego samego routera ? Też trzeba włączyć SMB1 ?

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 
Send Topic