W życiu każdego overclokera przychodzi taki moment gdzie człowiek się zastanawia "co jeszcze mogę zrobić, żeby wycisnąć trochę więcej z procka?"
Chłodzenie powietrzem jest praktyczne, bezpieczne i łatwo dostępne, jednak ma swoje ograniczenia... I tutaj pojawia się dylemat, czy w ogóle warto iść dalej i brać się za coś bardziej wydajnego? Pytanie co chcemy osiągnąć... Osobiście uważam, że takie metody to najlepiej stosować w laboratorium a nie domowym zaciszu. Extreme OC to nic innego jak życie na krawędzi gdzie w każdej chwili możemy uszkodzić nie tylko procka ale całą płytę... a przy okazji zrobić sobie krzywdę
Same efekty są krótkotrwałe, jest to mało praktyczne a wyniki podbijają tan na prawdę tylko własne EGO
Z drugiej strony takie nienaturalne środowisko pokazuje jak dobrze procki podkręcają się w tak niskich temperaturach. Już nawet takie pośrednie opcje jak chłodzenie wodą czy zabawy z ogniwem Peltiera pokazują, że spadek temperatury daje czasem sporo wzrost wydajności. Jednak to dopiero Extreme OC pokazuje najbardziej wydajne możliwość OC. Do niego zaliczyłbym takie opcje jak: suchy lód, agregat chłodniczy i ciekły azot.
Ja postawiłem na ten kolejny krok i będzie to na tym etapie suchy lód czyli dwutlenek węgla w formie stałej
Nie jest tak niebezpieczny jak ciekły azot ani tak drogi jak kompresor a pozwala na uzyskanie niskich temperatur (-78,5 stopni Celsjusza).
Pierwszy etapem jest wykonanie chłodzenia do którego będziemy umieszczać granulat suchego lodu.
Kupujemy miedziany pręt (ja brałem fi 35) oraz miedziany wałek (ja brałem fi 40 i 4 cm wysokości) - na allegro koszt jakoś 120 zł za wszystko.
(You need to Login or Register to view media files and links) W wałku drążymy otwór i łączymy z rurą według tego schematu:
(You need to Login or Register to view media files and links) Tak to wygląda po wydrążeniu wałka:
(You need to Login or Register to view media files and links) Do drążenia dziur można spokojnie użyć paznokci, ja jednak ze względu na świeży manicure użyłem zwykłego patyczka od lodów
To przed lutowaniem:
(You need to Login or Register to view media files and links) po wydrążeniu, połączeniu z lutowaniu mamy gotowy produkt:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Pozostaje nam kwestia izolacji
Do kupienia za grosze (np w OBI)
(You need to Login or Register to view media files and links) Połączyłem 2 różne rozmiary izolacji
(You need to Login or Register to view media files and links) Najważniejsze dobrze się przygotować na nieznane:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Ale zanim to połączymy i odpalimy na kompie... testy na "sucho"
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Byłem przerażony ile na tym lodu się zebrało...
a potem jak to wyglądało po "ostygnięciu"
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Trochę wody się zebrało...
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Dlatego wiedziałem, że podstawą będzie dobrze zabezpieczyć płytę główna
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) I już tak to wygląda jako produkt końcowy:
(You need to Login or Register to view media files and links) OSTATECZNIE WSZYTKO SIĘ UDAŁO!!!
Płyta nie zalana ! PROCEK TEŻ PRZEŻYŁ
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Dokładne testy i osiągi w
(You need to Login or Register to view media files and links)