Tez dorzuce swoja cegielke, bo temat interesujacy. Moje wszystkie kompy pc byly zawsze wlasnorecznie skladane, nigdy sie nie zhanbilem kupowaniem gotowego zestawu
Komponujac wlasnego blaszaka mozna zaoszczedzic sporo grosza, miec lepsze i bardziej dopasowane podzespoly, wieksza wydajnosc oraz dodatkowo mozliwosc rozbudowy w ramach danej generacji.
Laptopa kupilem wlasciwie tylko 1 raz, bylo to kolo roku 2006, i byl to dell inspiron 15". Kompa mi ogarnal wtedy kumpel ze stanow, u nas kosztowal on ponad polowe wiecej, wtedy wyszedl on mnie ponizej 3k pln, to byla sroga roznica do 5k+. A kupilem go tylko dlatego ze trafila mi sie dobra oferta pracy za granica w IRL i tachanie tam blaszaka z monitorem bylo zbyt niewygodne
2 lapka ktorego kupilem to byla raczej zabawka w postaci asusa eee-pc, to byl chyba pierwszy mikro lap (netbook?) i pamietam ze bylem strasznie najarany na niego. Zakupilem wtedy w carefurze na promce wersje z dyskiem hdd i do dzis go mam i czasem uzywam, bo ma s.p. win xp i nadaje sie idealnie do programowania roznych routerow przez jtag.
Pozniejsze lapki odkupywalem z pracy po paru przepracowanych latach, sa to kolejne biznesowe modele lenovo thinkpad, ale uzywam go/ich sporadycznie, wlasciwie tylko na wyjazdy/wakacje, no dobra, zona uzywa go do placenia rachunkow i robienia zakupow
Kazdy kolejny odkupiony za ulamek ceny z firmy przekazuje dalej, rodzince.
Pozostale "kompy" to rpi, wczesniejsze 3b+ uzywane jako player do tv z kodi, obecnie tylko 1 w uzyciu rpi4 ze starym tv sharp 60", ktory nie ogarnia 4k i hevc. Stare 3b+ leza i sie kurza. Obecnie juz nie potrzeba mi takich malych kompow, bo mozna kupic dowolny tv z andkiem, ktory juz obsluguje 4k i hevc sprzetowo, nf i amazon dzialaja ok, a kodi mozna doinstalowac ze sklepu.
Zas moj obecny komp jest ofkoz rowniez skladakiem, poczatkowo rysiek 9-3900x i rtx 1080ti, po upgradzie platforma wymaksowana z ostatnim r9-5950x, aio 280, 32gb ram, rtx 3080oc, 2x2gb nvme4 samsung 980 pro, mobo gigabyte x570 aorus master. Mialem zamiar niedawno modyfikowac calosc (wlasciwie to wymieniac all) ale jeszcze za wczesnie, czekam na nowe proce od amd i grafy od nvidia. Aha, zeby nie bylo, to kolejny komp to tez bedzie skladak