serdzio YaBB Newbies Offline Tualatin <3 Posts: 54 Location: Gliwice Joined: 15. May 2023 Gender: Uszkodzony BIOS? 11. Oct 2024 at 19:15 Cześć, Niestety ale dałem ciała i przy próbie aktualizacji biosu EPOX 8RDA+ użyłem złego pliku. Płyta wstaje do trybu recovery lecz niestety awdflash.exe po odpaleniu wywala "Unknown Flash Type". Próbowałem dwie różne dyskietki i kilka biosów. Próbowałem więc zrobić tzw. hot flasha i kość włożyć do mojego TUSL2-C gdyż wyglądają one identycznie lecz uniflash nie rozpoznaje tej kości, narzędzia spod win również nie niestety. Tą TUSLową rozpoznaje bez problemu. Oznaczenie na kości z TUSL2-C: 49LF002A 33-4C-NH 0051114-A Oznaczenie na kości z EPOXa: PMC Flash MHMFN 0408 Pm49FL002T-33JC I teraz pytanie czy kość jest uszkodzona czy po prostu nie pasuje do TUSL2-C i dlatego jej nie wykrywa? Czy ma ktoś pomysł jak to naprawić? Programator i nowa kość w ostateczności natomiast chciałbym jeszcze póki co tego uniknąć bo nie posiadam po prostu takowego IP Logged
smola 3dfx Friends Offline Posts: 691 Location: krk Joined: 16. Dec 2020 Gender: Re: Uszkodzony BIOS? Reply #1 - 11. Oct 2024 at 19:29 Jesli problemem jest soft, to rozwiazania masz 2: kupujesz zwyczajny programator + adaptery (np. tani i sprawdzony TL866-II Plus z ali) albo idziesz do byle jakiego serwisu telefonow/elektroniki i ci wgraja bios za symboliczne 10-20zl. A jak bylbys przejazdem w kraku, to ci wgram za free. edit: widze ze te stare programatory w cenie zlota na ali, ale sa nowsze wersje i tansze, do tego z wieksza lista obslugiwanych kostek, firma to XGecu, programatory: XGecu T56/T48/TL866II Plus, nizej url do softu: (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
Jenot 3dfx Friends Offline Jenot Posts: 1784 Location: Chełm Joined: 15. Jan 2015 Gender: Re: Uszkodzony BIOS? Reply #2 - 11. Oct 2024 at 21:43 @serdzio Program flaszujący może rozpoznawać po chipid co siedzi w slocie i się wypiąć jeśli coś się nie zgadza. Dlatego, tak jak pisze smola, najlepiej programować w zewnętrznym programatorze. Jeśli lokalny serwis nie ma, to mam adapter PLCC32 do TL866 i mogę Ci to zaprogramować, o ile kostka jest sprawna. Jeśli nie to (You need to Login or Register to view media files and links) - Eliptor może Ci też zaprogramować sprzedawany układ podesłanym wsadem. ATC-5220, K6-III 400, 512MB RAM, Voodoo3 3000 AGP, GUS MAX 1MB, Terratec EWS64 XL, AWE32 CT2760, 3x40GB HDD, DVD TSSTcorp, FreeDOS, OS/2 Warp 4, Win95 OSR2 GTalk IP Logged
serdzio YaBB Newbies Offline Tualatin <3 Posts: 54 Location: Gliwice Joined: 15. May 2023 Gender: Re: Uszkodzony BIOS? Reply #3 - 12. Oct 2024 at 22:20 Skorzystam z linka gdzie od razu programują. Wydaje mi się, że układ może być niesprawny bo płyta stawała na post kodzie C1 i wyczytałem, że te epoxy lubiły się wysypać pod kątem biosu właśnie i takie były efekty tego dlatego zakupię od razu nową kostkę. Koszt nie wielki tak czy siak. Dziękuję za pomoc. IP Logged