Cześć,
Złożyłem zestaw jak w tytule.
MB: Epox 8RDA+ rev 2.2
CPU: Barton 2500+. Słaba sztuka bo na 200 FSB nie wstaje.
RAM: Kingston 2x 1GB PC3200 w Dual channel
GPU: I tu jest zagadka ciekawa. Niby jest to R9800PRO 256MB/128 bit, lecz ma strasznie dziwnie taktowania. Ilość potoków zgadza się z R9800 więc faktycznie jest to ta karta natomiast karta ma taktowania 325/200 - sprawdzałem na wiki i chyba żaden 9800 nie był tak nisko taktowany. Niestety OC kończy się po kilkunastu MHZ na gpu i ram. Bardzo dziwna sztuka.
PSU: Fortron 350W - muszę dziada wymienić bo po pierwsze brakuje mi molexów a po drugie i najważniejsze zasilacz ma problemy czasem ze wstawaniem i muszę go szybko wyłączyć i włączyć.
Do zestawu dorwałem za 30zł fajną obudowę Aerocool Strike-X G7 za całe 30 czy tam 40zł
z jednym 12cm na wyciągu i dwoma 12cm na wtłaczaniu.
Zestaw ma mi służyć do grania w gierki w stylu GTA, Contract JACK, może jakiś Q3 czasami oraz inne z okolic 2003r.
Już pomogliście mi w innym wątku bo zflashowałem zły bios i płyta padła - tam kość była padnięta chyba bo jak zamontowałem nową to płyta jest stabilniejsza. Ogólnie to wgrałem już tzw. bios od merlina bo chcę zobaczyć czy wpłynie to coś na OC. Taka mała uwaga: jeżeli wgrywamy bios z dyskietki recovery to AWDFLASH musi być max w wersji 8.24. Nic wyższego z tą płytą nie chciało mi działać i wieszało się przed flashowaniem.
Z prockiem na 185MHZ i pamięci synchronicznie wyciska to 11266 3Dmarków na 1,75V Vcore. Lipa bo pamiętam sztuki, które na domyślnym 1,65V robiłī 200MHZ FSB
Plany na przyszłość:
1. Wymiana/nasmarowanie jednego wentylatora bo troszkę hałasuje - naprawiono: rozebrałem, wyczyściłem i dałem parę kropel oleju. Jest cicho i nie terkocze.
2. Zmiana procka na 3200+ i dalsze OC.
3. Wymiana PSU na coś co działa stabilnie
4. Najważniejsze, trzeba przelutować kondensatory w sekcji zasilania CPU bo są napuchnięte. To może być też powód słabego OC tak sobie myślę...
5. Chciałbym zmienić chłodzenie na CPU na jakiegoś pentagrama z tamtych czasów. Już nawet coś mam w koszyku. Niestety boxowy cooler ma 3k RPM i jest głośny i nie aż tak wydajny.
6. Może upgrade grafy bo chciałbym mieć prawilnego 9800 256bit. Ktoś może podpowie co epokowo do tego procka ma sens?
7. Poluję na ABITa NF7-S