Page Index Toggle Pages: 1 Send Topic
Normal Topic Moje boje z pedałami z allegro (www_ripe_pl) (Read 136 times)
smola
3dfx Friends

Moje boje z pedałami z allegro (www_ripe_pl)
09. Jan 2025 at 17:35

Ponizej opis moich doswiadczen z pewna firma z alegrosza, ktora okazala sie byc totalnym januszeksem.

Od paru lat, dokladnie od stycznia 2019 roku, uzywam napedu typu streamer do backupu danych z serwera i kompow na tasme. To dosc drogie rozwiazanie, niestosowane w warunkach domych, tylko w srodowiskach enterprise, no ale chcialem spac spokojnie, wiec wybulilem na amazonie owczesnie 1400 eurosow za sam naped. To byl streamer od IBM LTO6 HH, czyli half height, wielkosc jak zwyczajny cdrom. Pojemnosc tasm 2.5TB skompresowane, do 6TB danych nieskompresowanych. Mega pojemnosc, bo moja owczesna macierz w raid miala ~50TB. Oczywiscie naped bez tasm nie zadziala, wiec dokupywalem z biegiem czasu kolejne cartridge, finalnie zakonczylem na 50 sztukach, co w polaczeniu z cena 120-150/szt daje kwote ponad 6k pln + sam naped ~7k, czyli lacznie 13k poszlo na zachcianke Wink

Tak sie zlozylo ze nowy naped zaczal siac bledami po pol roku, zglosilem to na RMA do Tandberga (orginalny naped byl od IBM ale od nich kupowalem na amazonie). Zgloszenie przyjeli, naped wymienili i tak dzialal dobrze przez pare lat, to byl rok 2019. Niestety w koncu nadszedl jego kres zycia, zaczely sie problemy ze zmniejszaniem sie zapisu poszczegolnych tasm, poczatkowo spadek z 2.5TB/tasme zszedl na 2TB, a ostatnio na 1.7TB i bach... W koncu blad EC6 i kaplica, naped padl totalnie. Mimo ze wykrywany poprawnie, to niemozliwosc odczyty i zapisu, sprawdzonych kilka tasm, rozne toolsy diagnostyczne no i lipa. Naped zakonczyl zywot. To bylo w poniedzialek rano.

Zaczalem szukac rozwiazania, kolega ktory rowniez korzysta ze streamera ale w starszej wersji LTO5, mial podobny problem. Zdecydowal sie na serwis pogwarancyjny w Tandbergu. Koszt, bez wzgledu na to co sie zepsulo, to 600-700 euro. To sporo. Po dluzszej rozmowie z nim, stwierdzil, ze nie pisalby sie na to samo znow i raczej kupilby uzywke, bo jest taniej znacznie. OK.

Poszukiwania zaczalem na alegroszu, bo najblizej i najszybciej, ale niekoniecznie najtaniej. Moj naped LTO6 HH jest wciaz w kosmicznych cenach u handlarzy pokroju apress, wogole mozna sobie darowac szukanie na tej platformie. Ale... Pojawila sie obiecujaca firma ripe. Cena za naped w wersji FH czyli 2x wieksza obudowa niz standardowy 5.25 byla dosc atrakcyjna bo tylko 1500zl. Do tego mieli 2 sztuki. OK. Niestety badziewna fotka, a raczej jakies stockowe gowno, ktore nie bylo real foto, oraz lakoniczny opis nie byly przekonywujace do zakupu. Postanowilem napisac do nich. Nizej wymiana wiadomosci na czacie z alegrosza:

Quote:
8.01.25 14:33 (ja):
Kilka dni temu padl mi naped lto6 i zostalem na lodzie z 50 tasmami. Chcialbym kupic oba napedy, jednak z nimi jest taki rpoblem ze bez dodatkowych testow, nie ma pewnosci czy sa sprawne. Wykrywane sa przez karte hba praktycznie zawsze ale problem jest z zapisem/odczytem tasm. Bez ekstra testow sie nie obejdzie i jak mniemam nie robiliscie ich. Czy jest mozliwosc wyslania dodatkowych zdjec etykiet obu napedow oraz zdjec z przodu oraz z tylu. Czy jest jakas znana historia tych napedow? Kupilbym oba aby miec 1 na zapas, zanim lto7 stanieje. Prosze o szybka odpowiedz, to jeszcze dzis zakupie. Pozdrawiam. Tomek

Quote:
8.01.25 14:59 (ripe):
Dzień dobry,
Napędy są testowane,
To są napędy używane, w tej chwili w promocji z 3 miesięczna gwarancja, nie wysyłamy zdjęc napędów to konkretyzuje sztukę, proszę pamiętać że to napędy FC.
Pozdrawiam/Best regards/mit freundlichen Grüßen,
Mariusz

Super odpowiedz, ale bez tresci, zatem odpisuje:
Quote:
8.01.25 15:34 (ja):
Dziekuje za odpowiedz, chociaz ona nic nie wniosla. Prosze nie uogulniac, nie zalezy mi na informacji o numerach seryjnych, chociaz dzieki nim mozna sprawdzic ich przeszlosc na stronie producenta. Zalezy mi tylko na informacji jaki dokladnie to jest producent/model a szczegolnie data produkcji. Rowniez zdjecia frontu oraz tylu sa wskazane, bo sa rozne wersje z roznymi portami, niektore maja 2 porty fc, inne 1. Do tego testy. Robiliscie testy z tasmami na odczyt/zapis? Bo samo podlaczenie do kontrolera hba nic nie daje, poniewaz nawet uszkodzony naped bedzie wykryty. Macie jakies dowody na to ze jest sprawny 100%? Prosze o zdjecia. To nie sa tanie rzeczy, i wolalbym uniknac sytuacji gdzie oba napedy sa niesprawne i nie dzialaja mimo ze sa wykryte. Szczerze chce je kupic ale prosze o informacje. Dziekuje i pozdrawiam. Tematem sie zajmuje 7 lat, lto, sas, fc to nie jest zadna kosmiczna technologia i jest mi znana bardzo dobrze.

Odpisali kolejnego dnia (dzis):
Quote:
9.01.25 9:00 (ripe):
DZień dobry,
Rozumiem, natomiast data produkcji konkretyzuje urządzenie, jest to napęd wyciągnięty z małej biblioteki Quantum gdzie wymienialiśmy napędy na 7demki, działał do końca,
Na napęd jest zgodnie z tą oferta i ceną 3 miesięczna gwarancja, jeśli ma Pan jakieś pojęcie o napędach ok, napisałem to z uwagi na to że w grudniu mieliśmy Pana który FC próbował podłączyć do ethernetu i dzwonił o IP napędu w sumie pomysł dobry ale….
Mariusz

Przemyslalem temat, konsultowalem sie z kolega ktory mial to padniete LTO5, postanowilem zakupic oba napedy.
Quote:
9.01.25 14:5x (ja):
OK, wiec nie bylo zadnych testow samych napedow. Jest tylko zalozenie ze dzialaja, bo wczesniej byly wyjete jako dzialajace? Powodem wymiany na lto7 mogabyc potrzeba zwiekszenia pijemnosci tasmowej albo zuzycie glowic, ktore objawia sie powolnym zmniejszaniem ilosci nagranych danych na tasme. W przypadku lto6 jest to 2.5TB danych skompresowanych, ale po kilku latach uzywania sie powoli zmniejsza, do 2.2, potem 2TB, nastepnie 1.7TB i pyk, naped zglasza bledy przy odczycie/zapisie. To wlasnie dotknelo moj naped i chcialbym uniknac tego problemu z waszymi napedami. Dlatego tak cisne o date produkcji, bo nominalna ilosc godzin pracy dla glowic w tych napedach to 60k, to jest 2500 dni czyli niecale 7 lat pracy nonstop. W rzeczywistosci to jest 4-5 lat max, bo dochodzi czynnik brudu, temperatur itp.

Tak czy siak zaryzykuje i kupie oba napedy, przetestuje je solidnie i mam nadzieje ze sa sprawne a kiedys moze wymienie na lto7 jak stanieja. Piszecie ze dajecie 3 miesiace gwarancji, mam nadzieje ze sie nie rozpadna w tym czasie i nie bedzie problemow z odczytem/zapisem i zmniejszaniem ilosci nagrywanych danych. A jesli beda jakies problemy ktore znajde w najblizszych dniach, to po prostu zrobie zwrot.

Mam jeszcze ogromna prosbe, poniewaz sprzet jest dosc drogi i wysylka bedzie kurierska a dzis czwartek, wiec w miare mozliwosci prosze o wyslanie jego jeszcze dzis, tak abym otrzymal oba napedy jutro, najpozniej w sobote.
Dziekuje i pozdrawiam, Tomek

Jak tylko napisalem poprzednia odpowiedz, ide zaplacic i co widze? Zonk... Cena skoczyla z 1500 na 1900... Nosz k*... Moja reakcja:
Quote:
9.01.25 15:03 (ja):
What??? Zmieniliscie cene na 1899,99??? Dobra, nie bylo tematu. Januszerka pierwszej klasy!!!

Beszczelne janusze podbili cene o 400 bez zadnego powodu... Mariusz raczyl odpisac:
Quote:
9.01.25 15:44 (ripe):
Dzień dobry,
To co Pan piszę to normalny cykl życia napędu, to nie jest i nie będzie nowy napęd, stąd cena i długość gwarancji
Dziś raczej nie ma opcji że ktoś to wyśle, wysyłamy paczki do 24h od momentu zamówienia zgodnie z nasza deklaracja, na czasy allegro proszę patrzeć bardzo marketingowo z ich strony;)
Mariusz

Na co ja to skwitowalem:
Quote:
9.01.25 16:01 (ja):
Cena byla 1500 a jest 1900 za sztuke, to kpina z kupujacego i przejaw januszerki. Jesli cena wroci do poprzedniej to rozwaze opcje zakupu 1 sztuki, bo wlasnie kupilem na ebay ten sam naped NOWY z zew. obudowa, 2 tasmami, karta fc i kablami za 2500zl. Nie umiecie handlowac i nie umiecie rozpoznac klienta. A co gorsza nie szanujecie klienta! Nie bede was polecac nikomu, opisze cala historie na forum aby przestrzec innych przed januszami biznesu. Bardzo mi przykro z tego powodu.

Odzewu brak, pracuja do 16, moze jutro cos sie wyklaruje. Tymczasem kupilem komplet na ebay. Nowy naped z zew. obudowa, karta FC, kablem, i 2 tasmami, 1 to czyszczaca a 1 zwykla LTO6. Za lacznie 2500pln z przesylka.
(You need to Login or Register to view media files and links)

K*, juz dawno sie tak zle nie poczulem. Mialem zamiar im odpisac sp* p* ale jakos sie powstrzymalem. Nie polecam tej firmy nikomu, j* janusze biznesu. Mogli zarobic ale nie zarobia.

Nizej opis aukcji + w zalaczniku orginalna, jedyna fotka napedu:
Opis sprzedawanego produktu:
Ultrium LTO 6/BRSLA-1201-DC  Tape Drive FC 8GB
MODEL:AQ278B#901
Intrefejs FC

Link do obecnej aukcji: (You need to Login or Register to view media files and links)

To wszystko. Tak sie zastanawiam, czy oni handluja kradzionymi rzeczami, ze tak sie boja wstawic orig foto?

Nie edytowalem literowek z czata na alegroszu, tylko puste linie.

(You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

smola
3dfx Friends

Re: Moje boje z pedałami z allegro (www_ripe_pl)
Reply #1 - 09. Jan 2025 at 18:50

Jest odpowiedz:
Quote:
9.01.25 18:14 (ripe):
Dzień dobry,
Jeśli znalazł Pan napęd nowy za taką cenę to super, proszę kupować,
W zakresie ceny -> Od stycznia ten i wiele innych produktów systematycznie są podwyższane, więc jeśli chce Pan zakupić inne produkty z oferty polecam się spieszyć ok 20% stocku jest oznaczone detalicznie do podwyżek.
Mariusz

Quote:
9.01.25 18:41 (ja):
Bzdura calkowita, rano cena wynosila 1500, jakbym nie przejawil zainteresowania, to by nadal taka byla. Wasza firma to gowniany januszeks, bez szacunku dla klienta. Przywroccie cene pierwotna 1500zl za naped to rozwaze opcje zakupu. A tu naped na ebay ktory kupilem, tez tam macie konto i gonicie, alegrosz blokuje linki, wiec moze w next wpisie sie uda...
tutaj opisalem historie, jeszcze sie waham czy wrzucic to na fb oraz wykop: (You need to Login or Register to view media files and links)

(You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #2 - 10. Jan 2025 at 09:13

Grubo... i niestety to dziś standard. Sam to ostatnio przechodziłem szukając używanej współczesnej karty graficznej. Kilka ogłoszeń okazało się oszustwem, inni oderwani od rzeczywistości, a jeszcze inni kiedy się nawiązało rozmowę na temat sprzedawanego przedmiotu to na start podwyższali cenę.
Wkurwiłem się i po prostu kupiłem nową kartę...

Back to top

IP Logged

zami555
YaBB Newbies
*

Old computers rocks!

Reply #3 - 10. Jan 2025 at 18:41

Smutna sytuacja, ale tak jak leosh napisał coraz częściej się to zdarza. Ludzie gonią za pieniądzem, byleby szybciej się dorobić. Smutne to jest. Ale takie robienie ludzi w balona się mści. Ja wolę być biedniejszy ale mieć czyste sumienie.

Moje kompy (work in progress):
Socket 3 VLB: DIGIS 486EL, Am5x86 133MHz, 8MB EDRAM, S3 805 1MB VLB, SB16 ISA
Socket 3 PCI + Voodoo lub Voodoo Rush (in progress): Intel Classic PCI ED Ninja lub Retron RT-4SIII v2.0 lub Gigabyte GA486AM/S
Super Socket 7: Asus P5A-B, P166MMX, 16MB EDO, Hercules Stringray Pro (ARK2000) PCI, SB AWE64 ISA
Slot A: MSI6191, Athlon Pluto 800MHz + GFD, 512 MB SDRAM, Voodoo 3 16MB AGP
Socket A: Asus A7N8X-E Delux, Atlhon Barton 2500+, 3GB DDR, Geforce FX5600 AGP
Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #4 - 12. Jan 2025 at 23:12

Po takiej akcji odechciałoby mi się cokolwiek u kolesia kupować, nawet jakby za pół darmo oddawał... coraz częściej słowo "honor" przestaje występować u wielu osób. Podobnie jest ze sprzedawaniem rzeczy na allegro lokalnie. Nigdy nie zrozumiem kolesi, którzy specjalnie przebijają twoje sprzedaże, byle by tylko ktoś inny nie kupił a ty się z tym bujaj kolejny tydzień... ostatnio miałem tak kilka razy pod rząd...

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic