Page Index Toggle Pages: 1 [2] 3 4 ... 21 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) P3 Tualatin 1400MHz @ Intel vs. VIA vs. SiS vs ALI (Read 12205 times)
VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Re: ABIT VH6T vs ABIT ST6 vs ABIT BE6-II vs ASUS P3B-F
Reply #15 - 13. Feb 2018 at 12:54

To masz już jedną SE6 i chcesz mieć drugą, tak? Tongue

Już trochę obczaiłem temat i chyba wiem na czym te różnice w tych płytach ABITA polegają:

ABIT SE6 - to ich pierwsza płyta na s370 FC-PGA z nowym chipsetem Intela - Solano w wersji 815E (tutaj Tualatin chyba w ogóle nie pójdzie...)

ABIT SA6 - to druga płyta na s370 FC-PGA z z Solano w wersji 815EP (tutaj tualatin pójdzie po modzie TYLKO)

ABIT ST6 - 3 płyta z 370 FC-PGA2 z i815EP STEPPING B -  (tutaj tual idze bez problemu)

Warto sobie to rozjaśnić bo te nazwy strasznie podobne, proszę o korektę jeśli się mylę Wink

Co do Everesta to ja używam wersje Ultimate Wink

"...ale najpierw zrozumcie mĆ³j bĆ³l"
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top
IP Logged

RaNGuN
Full Member

Reply #16 - 13. Feb 2018 at 14:57

Tak, Tak;-)

Dzięki Callahanowi mam jedną i tak - chcę drugą, a nawet i trzecią bym nie pogardziłWink Sprzęty które miałem "w tamtych czasach" darzę szczególną sympatią, więc jak bym chciał sobie złożyć sprzęt sentymentalny - Abit SE6 + PIII800EB a moja płyta odmówiła by dalszej posługi to chciałbym mieć zapas;-)

Co do modeli ABIT Sx6 to trzy razy tak;-) Kupiłem wtedy SE6 (z bez sensu zintegrowaną grafiką) bo była to jedyna dostępna płyta ABITa na i815 (wersja bez grafiki pojawiła się później), i820 nie chciałem, a BX już mocno "trącił myszką", choć dokładnie w tym samym czasie mój brat kupił BE6-II - chciał mieć FSB133 (choć wiadomo jak się to ma do taktowania AGP na BX) i UDMA66 (nieszczęsny HPT) na sprawdzonym chipsecie... Z tego co pamiętam benchmarki nam wychodziły bardzo podobnie, oba sprzęty były bezproblemowe.

No widzę, że jest wersja Ultimate i Corporate 5.50 - ale to jakieś świeżynki, choć według normalnych standardów discontinued;-) Znalazłem jeszcze to 2.2 home - bardzo porządna starowinka z ok. 2000 roku, no i na legalu;-)

Fajne są te retro kompy, takie nie za szybkie, takie nie za stabilne;-)
Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #17 - 13. Feb 2018 at 15:13

hehe czyli to najbardziej o sentyment się rozchodzi z tym SE6, a ja się tutaj zastawiałem co akurat TEN MODEL ma czego nie ma reszta serii Tongue No to teraz wszystko rozumiem Wink

U mnie przeskok był taki
- ABIT AB-TX5 - 1997 rok, pierwsza płyta z jaką miałem styczność jeśli chodzi o PC
- ABIT BE6 - coś około 2000 roku
- ABIT ST6 - dopiero w 2005 roku...

Oczywiście po drodze były jeszcze inne nie Abity Tongue ale do tych płyt mam największy sentyment Smiley Samych ST6 mam co najmniej 5... Cheesy Bo to jest moja główna platforma testowa no i Tualatin 1400 MHz bez problemu chodzi Smiley minusem jest na pewno brak ISA... (tutaj muszę się ratować VH6T) Po za tym to chyba tylko 2 karty graficzne jakie miałem okazje testować(a trochę ich było...) na niej nie odpaliły(Rage Fury MAXX i Neon250 PCI), a tak wszystko szło Wink

Patrząc z perspektywy czasu jest jeszcze kilka ABITów których nie kupiłem, teraz ich praktycznie nigdzie nie ma a by się teraz przydały do zabawy Cheesy

Np. taki SH6 - też na Solano a ze Slot 1. Byłby dobry do testowania wszystkich grafik jakie wyszły na AGP a pozwalałby teoretycznie na wachlarz procków od 133 MHz do 1400 MHz i dalej Wink Nie mam też żadnej 2 procesorowej płyty ABITA, ale na tym polu nadrabiam ASUSami Tongue

Back to top
IP Logged

RaNGuN
Full Member

Reply #18 - 13. Feb 2018 at 15:35

W tym hobby często/przeważnie chodzi o sentyment;-)

Dziś taki SE6 to chyba najgorszy model z serii na i815;-)

Mnie 2 procesorowe zabawki nie kręcąWink Nie wpisują się w "porządny mainstream" który zbieram;-)

Napisz mi proszę dokładną wersję benchmarka którego używasz - tak żeby w miarę rozsądnie można było porównać wyniki;-)

Fajne są te retro kompy, takie nie za szybkie, takie nie za stabilne;-)
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #19 - 13. Feb 2018 at 16:48

Jaki jest realny wpływ wartości read/write/copy dla L1/L2/Cache w grach?

Back to top

IP Logged

Godlike
YaBB Newbies
*

3dfx

Reply #20 - 13. Feb 2018 at 19:20

Fajnie by było dodać do tego pojedynku moją ulubioną CUSL2-C
jak już masz 440BX vs i815 Smiley
Przyszła dzisiaj paczka akurat, kolejna do kolekcji, z oryginalnymi sterami, w bdb stanie

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #21 - 13. Feb 2018 at 19:26

@RaNGuN
Dobrze wiedzieć, że nie jestem jedynym fanem ABITa tutaj Tongue

Wersja mojego Eversta to 5.50.2100

@MarianX

Wyniki w 3D Marku pokażą Cheesy a tak na prawdę to nie wiem...

@Godlike

Cusla nie mam ale mam TUSL2-C i to jest bardzo pomysł żeby go dodać, lecz nie mam go na miejscu niestety Sad P.S Fajna płyta ale jak ty mogłeś sprzedać wersje BLACK PEARL...  Embarrassed

Back to top
IP Logged

Godlike
YaBB Newbies
*

3dfx

Reply #22 - 13. Feb 2018 at 19:44

Czasem trzeba się z tym pogodzić. Nauczyłem się tego przy przegranych aukcjach, czasem takie kąski hardware nie udaje się wygrać, że człowiek się wkurza. Ale nie staram się tego brać mocno do siebie bo z czasem przychodzą również nowe rzeczy. Straciłem Canopus Pure3D 6MB jak pisałem wcześniej, Plack Pearl też straciłem, została wysłana do Australii (eh ten cholerny Ebay - odradzam sprzedawać. Buyer protection, money guarantee program jest morderczy dla sprzedających, można go nadużywać gdy mamy międzynarodowe wysyłki). Sprzedałem też dwa układy nowe VSA-100 rev.320 do rosji, na moda voodoo5 5500 i to był też błąd Smiley

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #23 - 13. Feb 2018 at 20:08

VooDooMan wrote on 13. Feb 2018 at 19:26:
Wyniki w 3D Marku pokażą Cheesy a tak na prawdę to nie wiem...

Syntetyki są fajne bo np pokażą różnicę pomiędzy różnymi virgami a w realu tnie się tak samo Grin Intel 815 nie obsługuje fastwrite a Via694T już tak mimo to to intel ma miano króla wydajności, chociaż nie wiem w czym ten bajer robi różnicę Smiley

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #24 - 13. Feb 2018 at 20:18

Może dlatego że na Via694T można dosłownie k***icy dostać :| od wczoraj z nią walczę... skonfigurować tam dobrze BIOS to jakiś kosmos :|
Na pozostałych płytach nie było problemu z odaleniem 3DMarka - tutaj już od poczatku wcale sie nei chciał właczyć... MILION ustawień w biosie - bez zmian albo i jeszcze gorzej że nawet system się nie uruchamiał... w końcy sprawdziłem 3 inne grafy zupełnie inne od NVIDIA - wszędzie to samo - problem? widzi 1 MB pamięci karty - żadne aplikacje 3D nie działaja... mówie to STEROWNIKI. odpalam inne - to samo... sprawdzam karty na innych kompack może coś nie tak z nimi? (ale żeby aż z 3? mysle sobie) Karty na innych kompach działają... dobra to sprawdzę inne karty na tym VH6T - odalam Tridenta wszystko śmiga :| No to jeszcze raz Ti4400 - dupa 1 MB pamięci widzi... na końcu spróbowałem najstarsze stery jakie tylko miałem... i SUKCES w końcu działa (ale pare godzin w plecy oczywiście...)

tak więc PRZESTRZEGAM:

Na Via694T tylko stery 44.03 do kart NVIDII!!!!

Mimo tego "sukcesu" nadal nie moge ustawić AGP na 4X mimo że w biosie jest taka opcja "enable/disable" mimo, że za pierwszym razem zanim karta działa to pokazywało się że idzie na 4x :| ktoś coś poradzi? Tongue

Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #25 - 13. Feb 2018 at 20:25

A które stery Via 4in1 wrzuciłeś?

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #26 - 13. Feb 2018 at 20:28

ehehe żadnych  Grin nie pomyśłałem o tym Cheesy dobra to jest nadzieja... jakie proponujesz? Tongue

Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #27 - 13. Feb 2018 at 20:48

Nie widzę różnicy pomiędzy sterami chociaż nie badałem jej dogłębnie Smiley Najczęściej zdarza mi się instalować 4.37 lub 4.43. Mówi się że powinny być dobrane do chipsetu i do systemu operacyjnego. Karty z marną obsługą AGP np taki Trio3D/2X, trident 9750 łapią tyle samo punktów w 3Dm99 ze sterami 4in1 jak i bez nich

nVidia w jakimś momencie zaczęła wymuszać tryb AGPx2 w swoich sterownikach chyba ze względu na stabilność ale kiedyś udało mi się odpalić AGPx4 przez Pstrip3. W win98 u mnie spokojnie działają detonatory 30.82 Smiley

Problemy mogą być zależne od płyty. Przed dłuższy czas bujałem się z płytą MSI i po każdym formacie piszczała o wszystkie stery a później był problem żeby je łyknęła, dyski wiecznie śmigały w trybie PIO. Zmieniłem płytę na QDI i jest cisza nic nie chce ode mnie ale do dziś nie mam pewności czy winny był zasilacz czy płyta MSI walnięta (chociaż na ECS miałem podobnie) mam drugą ale nie chce mi się sprawdzać. Dodam że BIOSu nawet nie tykam poza bzdetnymi opcjami typu wyłączenie antywirusa i zabawa z botowaniem Grin

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #28 - 13. Feb 2018 at 21:34

Dzięki MarianX, to była dobra podpowiedź, RivaTuner wymusił na płycie AGP 4x, własnie leci test Wink nie sprawdzę póki co żadnych innych sterów do Ti4400 ani do chipsetu VIA bo nie mam internetu akurat teraz... Rano dam porównanie z 3DMarków na 3 płytach, być może wyjaśni się też słaby wynik BE6-II ale to już w drugim wątku Wink

Back to top
IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #29 - 13. Feb 2018 at 21:35

ja również używam 44.03 , przy wyższych wersjach mam niestabilnego 3dmarka ,ale uwaga: 44.03 stabilny jest tylko na karta gf4 ti ,fx5200 i niższych ( oprócz riva tnt2). Aby np odpalić fx5900xt trzeba już zapodać stery 8x.xx i wtedy smarki działają dobrze. Także 44.03 u mnie działa z i tylko do modelu  fx 5200 .Rive tnt2 pomijam bo ona z kolei lubi coś poniżej 44.03

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 [2] 3 4 ... 21
Send Topic