Forteller, w tym momencie to ja Ciebie jednocześnie KOCHAM i NIENAWIDZE, hehe
Kocham za to, że pokazałeś mi narzędzie które jest w stanie wycisnąć chyba z każdej płyty absolutne MAKSY! A nienawidzę za to, że DOPIER TERAZ mi to pokazałeś
Kurde, jak sobie pomyślę, że miałbym jeszcze raz testować WSZYSTKIE płyty, które do tej pory testowałem, ale wymasowany tym tweakerem to ja tego projektu do końca przyszłego roku nie skończę
Ale jest fajnie, super! Teraz wiem, że rzeczywiście płyty VIA mają swój ukryty potencjał, trzeba tylko wiedzieć jak je ugryźć
Mam nadzieje, że jednak w przypadku Intelowskich chipsetów już nie wycisnę na nim więcej, bo wtedy naprawdę – WSZYSTKO OD NOWA!!!
Jestem pewny, że przy pomocy tego programu poprawię wyniki na V694T, oraz może na SiS 635T (jeśli zadziała na nim). Mam też cichą nadzieję, że to on pomoże mi w końcu oswobodzić niesforną TUA266…
Dobra, ale wracamy do wyników, bo pewnie wszyscy się ciekawią jaka jest poprawa wydajności na tej „padace” jaką jest VIA693 ;P
Nie oszukujmy się, cudów nie ma (ABIT VA6 wciąż przed ostatni) ale wyniki dzięki temu tweakerowi, jak i pozostałym 2 zabiegom, udało się ZNACZNIE poprawić wynik
OBECNIE JEST:
9023 3D Marks w 2001SE
A było tak:
- Tylko Via Hyperion4in1 4,56 = 7301
- Via Hyperion4in1 4,56 + Memory Interleave Enabler = 8741
- Via Hyp. 4,56 + Memory Enabler + TweakBIOS + VIA Latency = 9023
gdzie samo VIA LATENCY dało 10 punktów więcej
Przeanalizujmy teraz co zmieniłem w Tweakerze aby dostać lepszy wynik:
A) Przyrost wydajności dała najbardziej zmiana:
- Read Prefetch Buffer Size z 1 Level na
4 Level - Post Write Buffer Size z 1 Level na
4 Level oraz zmniejszenie Timingów:
RAS Precharge -
3T/2T RAS to Cas Deley -
1T Co w rezultacie dało mi takie ustawienia jak na wszystkich wcześniejszych płytach czyli:
2-2-2-5 B) Co powodowało gorszą wydajność lub zwis:
- Zmiana ostatniej opcji (EDO RAS DELAY) na
1T dawała gorsze wyniki...
- Zmiana CAS LATENCY na
1T – od razu zwis
Jeszcze nie jestem pewien na 100 % ale myślę, że to są optymalne ustawienia, i już nie wycisnę dużo więcej z tej platformy...
Dodam jeszcze tylko, że do tej pory na płycie ABIT VA6 nie miałem ANI JEDNEGO ZWISU!!! – jestem w szoku
)nie liczę tych po wprowadzeniu złych parametrów w TweakBIOSie oczywiście)
Ale i tak jestem zadowolony patrząc na to co było, a ten cały przyrost to wszystko dzięki WAM chłopaki
Jestem bardzo wdzięczny za pomoc wszystkim uczestniczącym w dyskusji. Bez was, nie byłbym wstanie RZETELNIE przeprowadzić tych wszystkich testów...