Dzień 28.11.2018 przejdzie do historii!
OKIEŁZNAŁEM W KOŃCU ASUS TUA266 z chipsetem ALI Aladdin Pro 5T!!! Będzie pełne i rzetelne porównanie WSZSYKICH chipów pod Tualatiny od 4 RÓŻNYCH producentów Jak tego dokonałem? Bardzo żmudną pracą
- Pierwsze co to wymieniłem zasilacz – to nic nie pomogło…
- Po drugie ustawiłem procka na sztywno na płycie – nic nie pomogło… ale za to FSB procka nie był już tak przetaktowane jak wcześniej – spadło z 137,7 do 133,9
- Następnie zainstalowałem system od nowa (Bios defualts przed instalka) pamięci DDR.
- zrobiłem backup czystego systemu, po czym zaczęła się zabawa.
- instalka dx8.1 wypróbowałem chyba wszystkie możliwe wersje ALI AGP drivers, sterowniki nvidia 44.03 (karta oczywiście albtarton Ti4600) = wciąż zwisy…
- przywróciłem backupa zainstalowałem stery 81.89 i dla odmiany direct x9.0 – WCIĄŻ ZWISY, ale w innym momencie (zdziwiło mnie to bo przecież WCZESNIEJ działało na tych sterach)
- stwierdziłem, że przecież MUSI w końcu działać bo już RAZ tak działało!!! Więc zaczęła się zabawa w BIOSIE
- BIOS tweak niestety nic nie zdziała na tej płycie, bo nie rozpoznaje poprawnie tego układu (ta wersja jest do wcześniejszych układów ALI – pod socket 7…) więc zostało RĘCZNE grzebanie, przy wszystkich ustawieniach…
- po kilkudziesięciu nieudanych próbach zmian ustawień biosu W KOŃCU SIĘ UDAŁO!!!
- winowajca okazał się parametr: PCI ENHANCED MODE! MUSI BYĆ USTAWUIONY NA DISABLED!!! Inaczej zwis! Przeważnie w tym samym miejscu w 3D MARKU, jak i większości aplikacji pod D3D (w openGL nie zauważyłem problemów…)
- Oczywiście, od razu sprawdziłem steru 44.03 – i JEST DZIAŁA, TEST PRZESZEDŁ!!!
Wyniki?
9054 punkty!!! TAKI MIERNY JEST ALI NA SOCKET 370!!! Jeden CHIP, i jedyna PŁYTA która wyszła z tym czymś, i tego dokonał ASUS… wstyd LEDWO LEPIEJ niż VIA 693A!!!! i to na DDRACH!!!?
Spytacie, a jak z SDR?
Przekładam RAMY, odpalam 3D marka, a tam co? – ZWIS!!!!!
No to kolejne próby zmian ustawień… okazało się, że prócz problematycznego PCI ENHANCED MODE, w przypadku pamięci SDR, AGP musi być ustawione na 2X…. Inaczej też jest zwis od razu prawie…
Wynik 9010 puntków… Dodam tylko, że nie udało mi się obniżyć Timiingów, więc wynik będzie trochę lepszy na równych warunkach wobec reszty, ale nie będzie to na pewno więcej jak 9200…
JAKIEŚ POMYSŁY JAK JE OBNIŻYĆ???? AAA I WAZNE INFO JESZCZE! Doczytałem, że płyta nie posiada memory interleaving… stąd też, takie słabe wyniki pamięci… Ktoś zna jakieś łatki do tego tak jak w przypadku VIA????
Ogólnie tragedia znamy już dokładnie 3 NAJGORSZE płyty pod tualatiny, a co za tym idzie najwolniejsze płyty ogólnie pod Socket370 z agp:
Ostatnie miejsce:
-
Intel i820 z SDR Przed ostatnie:
-
Via 693A Trzecie od końca:
-
ALI ALLADIN PRO 5/T Tej ostatniej zdecydowanie nie polecam… stracony potencjał…
Czy to możliwe, że ten chip jest aż tak do dupy, czy po prostu ja trafiłem na taki wadliwy model? :/
Nie życzę nikomu obcowania z tą płytą, to był koszmar
Wracając tylko jeszcze na chwilkę do ABIT VA6 – musze odwołać to co mówiłem o jej stabilności… gdy w grę wchodzą karty na PCI (Radon jak i GeForce, bez różnicy) to się zaczynają mega problemu… ciągłe zwisy, a nawet resety…