Jeśli bierzecie pod uwagę używane po-leasingowe modele, to jednym z lepszych jest DELL U2412M - 24" IPS 1920x1200 - bardzo sympatyczny monitor, z niezłą matrycą, w zdecydowanie większości modeli udało mi się go skalibrować poniżej dE2, perełki zbliżały się do dE1 (referencja), a proporce 16:10 są bardzo przyjemne do pracy i grania.
forteller wrote on 13. Jun 2019 at 13:19:
nie zgodzę się z HanJammer. 27" 1080p to padaka, nawet osoby nie sprzętowe widzą piksele.
Niestety muszę się z tym zgodzić, do pracy z bliska 27" w 1920x1080 - to stanowczo złe połączenie. Piksele widać z metra. Do takich konstrukcji też trafiały paskudne matryce kierowane na rynek najtańszych 27" TV.
sam mam Della U2713H
To witam w klubie - jeden z ciekawszych modeli 27" który faktycznie ma liniową matrycę LG o pokryciu 99,8% sRGB. Idealne sztuki daje się skalibrować poniżej dE1 (referencja).
Nie wiem skąd się bierze przeświadczenie o wyższości IPS
Marketing panie, marketing. Widziałem TN'ki lepsze od IPS. Nie mniej każdy z modeli matryc ma swoje wady i zalety.
Faktem jest, że najlepsze najlepsze matryce IPS, VA, TN mają porównywalne odwzorowanie obrazu, różnice są w kątach, kontraście, szybkości matrycy i... cenie. TN'ki i VA po prostu są tańsze w produkcji niż IPS, dlatego te konstrukcje trafiają do tańszych modeli. IPS (mówimy o porządnym modelu) generalnie w ogólnym rozrachunku ma najmniej wad, dobre kąty, przyzwoite już odświeżanie, ale to okupione jest ceną.