OVERCLOCK @VIA Procesory kręciłem na płycie MSI 694T v5.0, do tego kość kingston 512. Dodatkowo jeden z procków sprawdziłem na drugiej identycznej płycie by zweryfikować dziwne napięcie podawane w programach. Obie płyty zachowują się identycznie i mają takie same humorki to samo dotyczy wskazań napięcia
Płyta nie ma zworek, napięcie więc ustawiłem w biosie na auto sprawdziłem też czy lekkie podbicie przywróci normalność wskazaniom oprogramowania, bez zmian. Na Auto w biosu jest 1.45
Od razu wziąłem sprawdzony procek, ustawiłem szynę 160MHz a po załadowaniu pulpitu wyskoczył komunikat: "System Windows napotkał na błąd podczas dostępu do Rejestru systemu. System Windows uruchomi się ponownie i naprawi Rejestr systemu". Po kliknięciu OK był restart ale komunikat schowałem by nie raził w oczy i jazda
Kiedyś myślałem że to dysk wymięka ale po zmianie dzielników ram i obniżeniu jego taktowania problem zniknął. Do zakończenia zabawy wystarczyło przejście testów race, fps i CPU synthetic w 3Dm99. Poniżej max takty jakie wyciągnąłem:
CPU1 - 1687 MHz @160,7 - OK
CPU2 - 1687 MHz @160,7 - OK
CPU3 - Pan hrabia odmówił pracy przy szynie 150, działa @140
CPU4 - 1687 MHz @160,7 - nie przechodzi tylko CPU synthetic, Race i FPS - OK
314TeR wrote on 06. May 2021 at 23:06:
Ciekaw jestem sam czy niskie Vcc Core przełoży się na wysokie późniejsze OC.
Na to wygląda
Chyba OC i UV w przypadku moich procków jest jakoś ze sobą związane.
Pamiętacie że wcześniej wspominałem o dziwnych napięciach, jakieś 1.373 i 1.385
Wtedy miałem tylko stare screeny z CPU-Z a teraz Aida64 pokazała co jest co. To wartości średnia i maksymalna i teraz dochodzi jeszcze minimalna 1.361. Przed rozpoczęciem tego testu nie wierzyłem w takie cuda a teraz tym bardziej. Ale z drugiej strony, jeśli procek zrobi 1400 MHz przy napięciu 1.1V to czemu nie 1680 przy 1.373 i może dlatego CPU3 nie wstał przy 150. Potszyba wincyj prondu xD
Chcę powtórzyć to samo na płycie TUSL2-C więc zweryfikuję OC oraz undervolting. Liczę że płyta umożliwi zabawę w obu kierunkach i może dwa procki polecą więcej. Ustawiłem szynę 170MHz ale po ponownym uruchomieniu czarny ekran. Jestem niemal pewny że pamięci nie leciały synchronicznie z FSB więc można je wykluczyć. Można powiedzieć na 100% że oba nie zrobią 170?