Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 14 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Oveclocking Pentium III (Read 10716 times)
MarianX
VIP Member

Re: Oveclocking Pentium III
Reply #30 - 06. May 2021 at 22:17

Cześć,

Zrobiłem jak mówiłem Smiley Cztery tualki SL6BY zostały delikatnie i powierzchownie sprawdzone Wink O niektórych rzeczach nie pomyślałem wcześniej i do dziś mam kolejne pomysły. Testy na TUSL2-C są bliskie realizacji by potwierdzenić lub obalić cokolwiek co zostanie niżej przedstawione i kręcić dalej Grin

Do dyspozycji miałem jeszcze 2x MSI694T oraz QDI Advance10T. Trik był taki że MSI pozwala na OC do 160MHz włącznie ze skokiem o 1, od 170 MHz o 10, nie mogłem obniżać napięcia by potwierdzić wyniki z płyty QDI która z kolei może zjechać z napięciem do 1.05V Cheesy ale OC jest zbyt ubogie. Do OC na MSI wybrałem najszybszą sprawdzoną kość kingstona 512MB 7ns, w QDI był Wilk Electronics bo kingston robił problemy, nieśmiertelną Vantę xD i do tego dwa dyski padające od 10 lat i zasilacz iBOX xD Dla porządku procesory będę nazywał 1,2,3 i 4. Jak pisałem wczesniej procki sprawdziłem w obie strony powierzchownie by wiedzieć mniej więcej co potrafią, przy poprawce na TUSL-2C będzie to punkt zaczepienia. By nie bawić się do zimy wystarczyło mi by zaliczone zostały testy race, fps i cpu w 3dm99 a kiedyś sprawdzę dalej.

UNDERVOLTING VIA
Poniższe wartości są tymi które ustawiłem zworkami po ukośniku to wskazanie BIOSu i następnie to maksymalna wartość wskazana przez Aida64 stability test oraz minimalna. Procesory cały czas pracowały z częstotliwością 1.4GHz, nie zwracajcie uwagi na temperatury procków bo testy robiłem o różnych porach dnia i nocy, na kolejnych prockach było coraz mniej pasty a na końcu zapodałem jakąś z ali 2K/mK xD Radiaor miał podstawę 60x60 i wysokość 30mm

CPU1 - 1.125 / 1.15 / 1.123 min 1.112
CPU2 - 1.1 / 1.12 / 1.088    stałe 1.088
CPU3 - 1.275 / 1.3 / 1,278   min.1.266
CPU4 - 1.15 / 1.19 / 1.171   min.1.159

Zastanawia mnie skąd wachania napęcia w tescie stabilności Aida64, ono może tak się bujać? W przypadku tej płyty myślę że napięcie ustawione zworkami stoi niedaleko prawdy Smiley Postaram się jutro napisać resztę

CPU1_001.jpg ( 149 KB | 5 Downloads )
CPU2_001.jpg ( 147 KB | 4 Downloads )
CPU3.jpg ( 153 KB | 5 Downloads )
CPU4.jpg ( 151 KB | 5 Downloads )
Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #31 - 06. May 2021 at 23:06

Aby mierzyć napięcie na poziomie 0.01V musiałbyś mieć dokładność obwodów na poziomie 1%. Podajesz dane nawet na poziomie dokładności 0,1%. W datasheet od PIII-S nie mogę znaleźć prosto napisanych widełek np +/- x%. Intel podaje jakieś tabelki w zależności od obciążenia prądowego - są to wartości do 90mv, czyli 0,09V. Moim zdaniem nie ma sensu w ogóle się zastanawiać, że masz dropy - może to kwestia zasilacza, może charakterystyki VRM na płycie, w każdym razie niemal zawsze pod obciążeniem będzie spadać napięcie. To co chciałeś uzyskałeś - znasz dV pomiędzy procesorami. Ciekaw jestem sam czy niskie Vcc Core przełoży się na wysokie późniejsze OC.

(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #32 - 07. May 2021 at 09:20

To jeszcze nie koniec jajec z napięciem ale sprawdzę co będzie na innej płycie i może wtedy będzie coś wiadomo. Wczoraj za późno usiadłem do pisania więc wrzuciłem tylko info o UV.

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #33 - 07. May 2021 at 18:27

OVERCLOCK @VIA
Procesory kręciłem na płycie MSI 694T v5.0, do tego kość kingston 512. Dodatkowo jeden z procków sprawdziłem na drugiej identycznej płycie by zweryfikować dziwne napięcie podawane w programach. Obie płyty zachowują się identycznie i mają takie same humorki to samo dotyczy wskazań napięcia Smiley Płyta nie ma zworek, napięcie więc ustawiłem w biosie na auto sprawdziłem też czy lekkie podbicie przywróci normalność wskazaniom oprogramowania, bez zmian. Na Auto w biosu jest 1.45

Od razu wziąłem sprawdzony procek, ustawiłem szynę 160MHz a po załadowaniu pulpitu wyskoczył komunikat: "System Windows napotkał na błąd podczas dostępu do Rejestru systemu. System Windows uruchomi się ponownie i naprawi Rejestr systemu". Po kliknięciu OK był restart ale komunikat schowałem by nie raził w oczy i jazda Cheesy Kiedyś myślałem że to dysk wymięka ale po zmianie dzielników ram i obniżeniu jego taktowania problem zniknął. Do zakończenia zabawy wystarczyło przejście testów race, fps i CPU synthetic w 3Dm99. Poniżej max takty jakie wyciągnąłem:

CPU1 - 1687 MHz @160,7 - OK
CPU2 - 1687 MHz @160,7 - OK
CPU3 - Pan hrabia odmówił pracy przy szynie 150, działa @140
CPU4 - 1687 MHz @160,7 - nie przechodzi tylko CPU synthetic, Race i FPS - OK

314TeR wrote on 06. May 2021 at 23:06:
Ciekaw jestem sam czy niskie Vcc Core przełoży się na wysokie późniejsze OC.

Na to wygląda Grin Chyba OC i UV w przypadku moich procków jest jakoś ze sobą związane.

Pamiętacie że wcześniej wspominałem o dziwnych napięciach, jakieś 1.373 i 1.385 Smiley Wtedy miałem tylko stare screeny z CPU-Z a teraz Aida64 pokazała co jest co. To wartości średnia i maksymalna i teraz dochodzi jeszcze minimalna 1.361. Przed rozpoczęciem tego testu nie wierzyłem w takie cuda a teraz tym bardziej. Ale z drugiej strony, jeśli procek zrobi 1400 MHz przy napięciu 1.1V to czemu nie 1680 przy 1.373 i może dlatego CPU3 nie wstał przy 150. Potszyba wincyj prondu xD Grin

Chcę powtórzyć to samo na płycie TUSL2-C więc zweryfikuję OC oraz undervolting. Liczę że płyta umożliwi zabawę w obu kierunkach i może dwa procki polecą więcej. Ustawiłem szynę 170MHz ale po ponownym uruchomieniu czarny ekran. Jestem niemal pewny że pamięci nie leciały synchronicznie z FSB więc można je wykluczyć. Można powiedzieć na 100% że oba nie zrobią 170?

2ocVIA.jpg ( 143 KB | 3 Downloads )
Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #34 - 07. May 2021 at 21:14

Bardzo ciekawie to wyglada. Nigdy jakoś nie pomyślałem o undervoltingu w celu selekcji CPU.

Jeśli Twoje obserwacje przekładają się na Athlony K7, to moja sztuka startuje na 500MHz przy 1.3V zamist standardowych 1.75, przy czym nie mam jak obniżyć poniżej 1.3V.

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #35 - 07. May 2021 at 21:23

Nie wysnuwałbym z tego jakiejś generalnej teorii, bo tutaj zależy od samego procesu produkcji i konkretnego kawałka krzemu. Np mam Wolfdale E5500 I E8400. Pierwszy robi sensowne takty przy bardzo niskim napięciu (1,6GHz 0,73V),a drugi kręci się do 4,7GHz (sic!), ale na odwrót to w ogóle nie działa.

Z drugiej strony, nowoczesne GPU jeśli dobrze się podkręcają, to również nieźle znoszą wysokie taktowanie przy niskim napięciu.

Ot. moje trzy obserwacje Smiley

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #36 - 07. May 2021 at 22:45

314TeR wrote on 07. May 2021 at 21:14:
Bardzo ciekawie to wyglada. Nigdy jakoś nie pomyślałem o undervoltingu w celu selekcji CPU.

Jeśli Twoje obserwacje przekładają się na Athlony K7, to moja sztuka startuje na 500MHz przy 1.3V zamist standardowych 1.75, przy czym nie mam jak obniżyć poniżej 1.3V.

Byłem trochę zaskoczony że OC przekłada się na UV, ale to tylko 4 sztuki sprawdzone na dwóch płytach. Trochę to grubymi nićmi szyte ale faktycznie ciekawie wygląda xD Teraz było fajnie a TUSL2-C to ponoć bajka :Smiley Zgadzam się z fortellerem że może to zależeć od kawałka krzemu a jeden z moich chyba spadł na podłogę Grin 1.3V to może być max co oferuje się pod te procki, myślę że nie ma płyty pod tuala która poda mniej niż 1.05v i tyle potrafi QDI Smiley

Mam nadzieję że testy na TUSL2-C ujawnią prawdziwość wskazań napięć z płyty MSI. CPU3 czyli "Pan Hrabia" poleci jako pierwszy i sprawdzę jak teraz będzie się zachowywał na standardowym napięciu

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #37 - 08. May 2021 at 00:19

Wiele płyt TUSL2-C jakie widziałem ma już wydupczone 3-4 kondensatory i to Rubycon, przydało by się je wymienić nawet jak ładnie wyglądają.

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #38 - 08. May 2021 at 12:56

No bardzo ciekawe te testy Smiley Jestem ciekaw co pokaże TUSL2-C i ile jesteś w stanie maksymalnie wyciągnać z tych procków przy podwyższonym napięciu ;P DO ROBOTY MARIAN Cheesy

Masz już SDRy sprawdzone, które pójdą wysoko?

Ja wczoraj sobie wybrałem 4 sztuki SDR, które ładnie się przetaktowują - jedna robi nawet 2-2-2-6 przy 166 MHz, to chyba dobrze? Cheesy

Dzisiaj, też coś będę kręcił, tylko nie mogę się zdecydować na platformę...

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #39 - 08. May 2021 at 13:16

Dziś sprawdzę wizualnie oba tusle2 i chyba tylko tyle xD W planach miałem tylko OC na standardowym napięciu i w pierwszej kolejności pójdzie Pan Hrabia bo musi poprawić swój wizerunek xD Nie chciałem podbijać napięcia ale na bank to zrobię  Grin

Z pamięci sdram sprawdzone w OC mam tylko cztery kingstony 512 ale żaden chyba nie zrobi 166. Będę ogarniał kości 7ns ale mam wszystkie opisane więc szybko pojdzie

2-2-2-6 przy 166 to chyba spoko Smiley

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #40 - 08. May 2021 at 14:43

@Ten SDRAM Kingstona na górze - to na jakich kościach jest?

Mam parę układów BGA, może na nich da się szybsze FSB osiągnąć.

@MarianX - obejrzyj dokładnie, bo większość TUSL2-C jakie widziałem ma wywalone te kondensatory. Spróbuję dziś zmierzyć ich ESR@100kHz i zobaczymy co pokaże.

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #41 - 08. May 2021 at 15:30

Proszę wszystkie 4 przesyłam - szukajcie u siebie jeśli maci takie :d

A jak już jesteśmy przy RAMach to ma ktoś może u siebie takie DDR?
K4H2808388-TCBO -  SAMSUNG
HY5DU28822T-H - HYUNDAI

1__2-2-2-6.jpg ( 610 KB | 9 Downloads )
2__2-2-3-6.jpg ( 558 KB | 7 Downloads )
3__2-2-3-6_.jpg ( 521 KB | 5 Downloads )
4__2-3-3-6.jpg ( 496 KB | 5 Downloads )

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #42 - 08. May 2021 at 22:15

314TeR wrote on 08. May 2021 at 14:43:
@MarianX - obejrzyj dokładnie, bo większość TUSL2-C jakie widziałem ma wywalone te kondensatory. Spróbuję dziś zmierzyć ich ESR@100kHz i zobaczymy co pokaże.

To ma być jakaś szczególna część płyty czy chodzi o konkretną markę kondensatorów? Mam rewizje 1.03 i 1.04.

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #43 - 08. May 2021 at 23:20

To są 3 szt zaznaczone kółkiem.

Na płycie, którą używam do testów te kondensatory wyglądają OK. Są to - Rubycon MBZ 3300uF/6.3V. Te wywalone też to były Rubycony Nichicon - co mnie zdziwiło, niestety nie pamiętam czy to ta sama seria. Więc albo to była jakaś wadliwa partia, albo na płyty trafiły podrobione sztuki.

ESR kondensatorów na mojej płycie przy pomiarze w obwodzie @100kHz wychodzą 0,024, 0,011, 0,004 Ohma. Wg specyfikacji ESR@100kHz powinien być poniżej 0,012 Ohma. Więc 1 sztuka już przekracza tolerancję a druga jest na granicy. Do pomiaru też można się doczepić, jest w obwodzie a mój mostek LCR jest na granicy zakresu i nawet po kalibracji jest to +/- 2% +3znaki.

Natomiast sama płyta działa wzorcowo.

tusl2-c.jpeg ( 254 KB | 6 Downloads )

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #44 - 09. May 2021 at 00:10

Znalazłem fotki TUSL2-C w necie z wywalonymi Nichiconami.

TUSL2-C_bad_caps.jpg ( 379 KB | 6 Downloads )
TUSL2-C_bad_caps2.jpeg ( 409 KB | 5 Downloads )

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 14
Send Topic