forteller wrote on 20. May 2021 at 12:25:
Penryn to kolektywna nazwa dla C2D 45nm i pod takim kryptonimem funkcjonował ten procesor przed premierą. Nie chciałem się rozdrabniać na poszczególne nazwy każdego z rdzeni, bo C2D ma inne niż C2Q
pod jakim wzgledem c2d ma inne rdzenie od c2q ?
Ja mam zakodowane, że Penryn 2000MHz ~ Conroe 2200MHz, o ile soft nie korzysta nowszych instrukcji CPU
a mi swita, ze bylo znacznie mniej niz 10% roznicy, za to nowszy mial wyzsze zegary na start - tak to zapamietalem
Jeśli chodzi o porównanie K8, z C2D to wyjaśnijmy o co chodzi. Bo jeśli o opłacalność, to nie mam w głowie cenników. Jesli mówimy o czystej wydajności, to K8 nie było żadną konkurencją dla Conroe. Trzeba było 20-40% wyższego taktowania na K8, aby przegonić Conroe
przeciez pisalem na poczatku, ze c2d jest wydajniejszy o 0-20% od K8(9), wiec wystarczy mu taktowanie wyzsze o 20%, zeby nawiazac wyrownana walke,
przeciez zawsze chodzi o cene, AMD mocno zeszlo z ceny, by konkurowac z Conroe - akurat zmienialem wtedy sprzet i pamietam, ze zamowilem 4600CZ za 180pln, ale przyszedl 4600DO i nie chcialem go, wzialem 5400DS (BE), ktory byl na miejscu w sklepie za 250pln (w sumie mala oplacalnosc w stosunku do 4600, ale to szczegol),
za to E6300 kosztowal wtedy ~300pln i na plycie za 2,5 stowy to bym sobie go nie pokrecil za bardzo
Phenom I również nie był żadną konkurencją dla C2D.
dla c2d moze i nie, chyba ze jako X3 ,jednak dla c2q nisko taktowanego Q6600, Phenom X4 byl konkurencja, jezeli ktos nie podkrecal,
X4 lepiej sobie radzil z wielowatkowoscia, bo jest monolitem, a nie dwoma sklejonymi c2d na jednym PCB,
oczywiscie Q6600 znacznie lepiej sie podkreca i wtedy zdobywa znaczna przewage
To wszystko naprawiał Phenom II, lecz na premierę dalej współpracował z wolnymi pamięciami DDR2
w tescie, ktory linkujesz roznica wynosi ~10% z tym,ze w ulubionej konkurencji wszystkich odbiorcow testow, czyli grach
jest znacznie mniejsza,
te Penryny dostaly nowsze chipsety i pracowaly na wyzszym FSB niz Conroe, wiec mialy lekka przewage, ale to wszystko mielilo sie ponizej 10%, co w erze procesorow o wiecej niz dwoch rdzeniach inaczej rozkladalo sie