Siemanko,
Zapragnąłem sobie zbudować taki build z przeznaczeniem do starych gierek, zabawy w OC. Chciałem mieć wszystkie karty rozszerzeń z ASUSA i w jednakowym kolorze i udało się zebrać taki zestaw:
Mobo to TUSL2-C więc myślę, że nie trzeba go przedstawiać. Jest tam P3 1.4 z 512KB cache L2 oraz 512MB SDR w jednej kości.
Póki co platforma jest złożona na pająka bo nie mam do niej jeszcze żadnej retro obudowy ale szukam powoli. Niestety tu gdzie mieszkam jest ciężko z takimi rzeczami. Będę polować jeszcze na ten panel przedni od ASUSa bo wiem, że są do kupienia i generalnie jakbym ogarnął obudowę i napęd z ASUSa to też się nie obrażę. Nie pytajcie skąd to zboczenie asusowe ale nie jestem fanboyem tej firmy
Tak to wygląda złożone na pająka:
(You need to Login or Register to view media files and links) Tutaj karta dźwiękowa ASUS PCI-AXP201 z maksymalnie rozbudowaną pamięcią:
(You need to Login or Register to view media files and links) Karta graficzna ASUS V9560 czyli tak naprawdę GeForce FX5600 z 128MB DDR na pokładzie. Myślę, że na tualatina to i tak jest overkill. Czaję się jeszcze na Asusowską wersję GF 4200 TI bo też jest i chyba bardziej ta karta będzie pasować do tego buildu niż FX.
(You need to Login or Register to view media files and links) Tu widzimy kartę sieciową model ASUS PCI-L101:
(You need to Login or Register to view media files and links) Jak widać karta ma gniazdo na jakąś dodatkową pamięć chyba. Ktoś wie co to może być? Może warto dołożyć.
EDIT: Gadałem z gościem, od którego ją kupiłem. Podobno jest to dodatkowe miejsce na BOOT-ROM jeśli chcemy bootować przez sieć. Swoją drogą tak planowałem zainstalować windowsa bo nie mam napędu CD a ten ASUS z USB nie bootuje. Hmm chyba muszę się rozglądnąć za tą kością
Generalnie to płyta postuje i można połazić po biosie więc wygląda, że wszystko działa ale okaże się jak dojdzie adapter do SSD i zainstaluje windowsa. Myślę, że postawię to póki co na XPku. Oczywiście muszę ogarnąć jeszcze jakieś chłodzenie do tego. Ma ktoś coś z Was może na s. 370? Ciężko znaleźć coś w necie a chętnie bym widział tam jakiegoś zalmana pod złoty kolor mobo. Jest taki jeden model ale niestety nie znam konkretnego kodu modelowego.
PS: Proc postuje na FSB155. Muszę ogarnąć chłodzenie bo na pasywnym leci powyżej 70 stopni więc nie ma sensu taka zabawa
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania