Hello
Chciałem sobie zbudować zestaw, który upalałem jako dzieciak ponad 20 lat temu. Płyta się trochę różni bo jest P2B a miałem P2B-F i procka miałem 450 MHZ a nie 500, no i wtedy Geforce2 był marzeniem.
Sam Geforce to tak naprawdę ASUS V7700 natomiast jest to po prostu GTS zbrandowany logiem asusa. Jako karta dźwiękowa służy mi tutaj wygrzebany na dnie moich elektrośmieci SB Live! i daje radę. Kompa wypróbowałem w Q3 i w 1280x1024 i full detalach robi 50 FPS w demku więc nie jest źle. W 3Dmark 2001SE wynik to marne 1940 pkt. OC karty nic nie daje więc zapewne proc ogranicza. Max stabilne co ten proc pociągnie to 115 FSB co daje mu zawrotne 574 MHZ oraz 2319 pkt w 3Dmark.
Dzięki pomocy kolegom na forum doszedłem do tego, że mogę tu wrzucić coppermine więc idą już do mnie 600MHZ oraz 800MHZ na slot1. Chciałbym póki co pozostać na slotowych procesorach i nie bawić się w slockety i zobaczyć co to potrafi bo póki co colin 2.0 na full mi się zacina
. Swoją drogą jestem ciekaw jak będzie się miał ten 600mhz coppermine do podkręconego Katmai.
EDIT:
Doszedł mi dziś 600MHZ coppermine (100*6). Na standardowych ustawieniach dawał jakieś 2400 pkt w 3Dmarku więc nieco lepiej niż katmai z podobnym zegarem. Bez problemu poszedł na FSB 133 synchronicznie z ramem co dało 800 MHZ i 3052 pkt w 3D mark. Generalnie widać sporą różnicę bo wszystkie testy chodzą prawie płynnie a wcześniej lagowało praktycznie na każdym. Więcej OC na tym procku nie planuję bo na FSB 140 już się robi niestabilnie a płyta nie ma opcji zwiększania Vcore. Jak dojdzie Coppermine 800 to puszczę go też na 133 co już da powyżej 1 Ghz i zobaczymy jak to wpłynie na całościową wydajność.
Spróbowałem teraz pobawić się w OC grafy. Wcześniej nie było różnicy w testach bo proc ewidentnie hamował ale teraz jest troszkę lepiej no to zabawmy się.
Karta standardowo chodzi na 200/333. Na początek spróbowałem OC samych pamięci bo podobno w tej karcie to daje najwięcej i puściłem ją na 200/410 co już daje zegary nieco lepsze niż GF2 PRO. Na 420 MHZ zaczęło już sypać artefaktami. Samo OC pamięci pozwoliło na uzyskanie w tym samym 3DMarku 3202 więc jest jakaś różnica, wcześniej to nawet punkta więcej nie dawało. Puściłem też rdzeń na 210 więc karta teraz chodzi na 210/410. Niestety ale w kombinacji z podkręconą pamięcią rdzeń już więcej nie chciał z siebie dać. Jak zostawię pamięci na 333 to wtedy GPU idzie nawet na 230 ale już wspólnie z pamięciami nie chce. Takie OC pozwoliło finalnie uzyskać wynik 3221 więc praktycznie żadna różnica natomiast colin 2.0 dalej się tnie na full detalach w max rozdziałce
Ogólnie to mam wrażenie, że obecny proc jeszcze ogranicza tę grafikę trochę i jestem ciekaw jak to wypadnie na 1GHZ procku. Czy ktoś może się wypowie jaki procesor minimum do takiego GF2 byłby odpowiedni, żeby go nie ograniczał?