Page Index Toggle Pages: 1 Send TopicPrint
Normal Topic Final Fantasy VII na AWE32/64 (Read 579 times)
Neo
Senior Member
****
Offline


OC freak

Posts: 2060
Location: Portsmouth (UK)
Joined: 04. Jan 2016
Gender: Male
Final Fantasy VII na AWE32/64
16. Nov 2016 at 01:28
Print Post  
Witam, znowu mam problem.

Grał ktoś w FF7 z AWE? Nie jestem w stanie zmusić gry do odtwarzania MIDI w żaden inny sposób niż synteza FM!! W ff7config tylko tak odtwarza, przy źródle General midi jest cisza, a w trybie SoundFont for AWE32/64 "error opening device". Mam zainstalowany SoundFont Manager zgodnie z zaleceniami - do utworów testowych od Creative działa. Co więcej, po próbie dźwięku lub odpaleniu FF7 MIDI całkowicie przestaje działać (poza FM) aż do restartu komputera.

Sprawdzałem zarówno na AWE64 Value (512kB RAM) jak i SB32 z 8 MB na pokładzie.
  

1: MS4145, AMD 5x86@160, 32 MB EDO, S3 ViRGE DX 4MB, CT4520, ZIP250
2: Soyo SY-5EHM, K6-2 400@448, 128MB PC100, CT3670+8MB, S3 Savage4 16MB OC@150/166, 2xHDD, CD TEAC 32x
3: TM5800@733, 512DDR, V2 12M
Back to top
IP Logged
 
Batyra
Senior Member
****
Offline


collection.batyra.pl

Posts: 4691
Location: Lublin
Joined: 11. Jul 2016
Gender: Male
Re: Final Fantasy VII na AWE32/64
Reply #1 - 16. Nov 2016 at 01:39
Print Post  
Nigdy nie grałem w żadne FF... Sad
ale czytałem nie raz na Vogons o problemach z dźwiękiem w tej grze szczególnie na AWE i Yamaha SW60... z tego co wiem chodzi o soundfonty, które gra powinna mieć "swoje"... To musi być jakiś większy przekręt bo sporo o tym piszą...

(You need to Login or Register to view media files and links)
  

(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Neo
Senior Member
****
Offline


OC freak

Posts: 2060
Location: Portsmouth (UK)
Joined: 04. Jan 2016
Gender: Male
Re: Final Fantasy VII na AWE32/64
Reply #2 - 16. Nov 2016 at 01:45
Print Post  
Przed chwilą to właśnie czytałem. Są tam te wszystkie pliki, ale pod wi98 nie mogę ręcznie załadować banku, bo AWE Control Panel nie działa Cry A automatycznie najwyraźniej ładować nie chce...
  

1: MS4145, AMD 5x86@160, 32 MB EDO, S3 ViRGE DX 4MB, CT4520, ZIP250
2: Soyo SY-5EHM, K6-2 400@448, 128MB PC100, CT3670+8MB, S3 Savage4 16MB OC@150/166, 2xHDD, CD TEAC 32x
3: TM5800@733, 512DDR, V2 12M
Back to top
IP Logged
 
Neo
Senior Member
****
Offline


OC freak

Posts: 2060
Location: Portsmouth (UK)
Joined: 04. Jan 2016
Gender: Male
Rozwiązanie
Reply #3 - 16. Nov 2016 at 20:37
Print Post  
OK... Jakoś zrobiłem, że działa. Nie wiem dokładnie co pomogło. Usunąłem wszystkie sterowniki od dźwięku w menadżerze urządzeń, potem jeszcze w rejestrze wszelkie klucze związane z Creative. Po restarcie wskazałem, żeby zainstalował drivery do win95 i zainstalowałem SounFont Managera z płyty instalacyjnej Final Fantasy VII. Po tej operacji w końcu gra, chociaż w configu tylko ze źródłem General Midi, ale w samej grze źródło Sound Font już działa. Trochę jestem zawiedziony jakością, bo jak kiedyś grałem na ESS AudioDrive z Microsoft Synth to brzmiało lepiej. Może to dlatego, że na 64 Value jest tylko pół megabajta... W każdym razie zawsze to lepiej niż FM Wink A kolejny raz karty mi się już przekładać nie chce.
  

1: MS4145, AMD 5x86@160, 32 MB EDO, S3 ViRGE DX 4MB, CT4520, ZIP250
2: Soyo SY-5EHM, K6-2 400@448, 128MB PC100, CT3670+8MB, S3 Savage4 16MB OC@150/166, 2xHDD, CD TEAC 32x
3: TM5800@733, 512DDR, V2 12M
Back to top
IP Logged
 
Batyra
Senior Member
****
Offline


collection.batyra.pl

Posts: 4691
Location: Lublin
Joined: 11. Jul 2016
Gender: Male
Re: Final Fantasy VII na AWE32/64
Reply #4 - 16. Nov 2016 at 22:54
Print Post  
Super!
  

(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top
WWW  
IP Logged
 
Neo
Senior Member
****
Offline


OC freak

Posts: 2060
Location: Portsmouth (UK)
Joined: 04. Jan 2016
Gender: Male
Re: Final Fantasy VII na AWE32/64
Reply #5 - 28. May 2017 at 12:13
Print Post  
Dobra, mam w końcu sprzęt działający jak należy na Windows ME i prezentuję OSTATECZNE ROZWIĄZANIE  Smiley

Okazało się, że mój CT4520 jest uszkodzony - nie ma dostępu do RAMu nawet na Win 3.1, więc korzystał jedynie z banku ROM, stąd średnia jakość.

Twraz do rzeczy: CT 3670,  8MB:
Nie instalować SoundFont Bank managera z płyty instalacyjnej FF7! To nie działa.

Odpal AWE Control Panel dla Win95 i załaduj bank General Midi. Potem w FF7Config na zakładce MIDI wybierz urządzenie syntezatora AWE i ustaw MIDI Data na SoundFont. Kiedy naciśniesz test, powinien załadować własny bank i odtwarzać jak należy. Po zatrzymaniu odtwarzania zawiesi się na kilka sekund, ale don't worry! Po prostu ładuje spowrotem Twój bank do pamięci karty.
  

1: MS4145, AMD 5x86@160, 32 MB EDO, S3 ViRGE DX 4MB, CT4520, ZIP250
2: Soyo SY-5EHM, K6-2 400@448, 128MB PC100, CT3670+8MB, S3 Savage4 16MB OC@150/166, 2xHDD, CD TEAC 32x
3: TM5800@733, 512DDR, V2 12M
Back to top
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send TopicPrint
 
  « Board Index ‹ Board  ^Top