WhitemanFX wrote on 02. Nov 2017 at 09:13:
Niemcy wykupują prawie całą produkcje i nie opłaca się robić z niej masła bo więcej zarabiają na samej śmietanie.
Bo jak powprowadzali w euro kołchozie kwoty mleczne, to nastąpiła w całej europie (w PL w mniejszym stopniu) redukcja pogłowia.
Słyszałem, też w USA nastąpił odwrót od tłuszczy utwardzanego, czyli margaryn w stronę masła. Czynników jest wiele.
Masło klarowane 500g jeszcze rok temu kupowałem po 12zł, ostatnio biorę w Auchan, a tam 18,99zł. Co prawda jest to produkt, który na tyle wysoko cenię i nie zużywam, aż w tak dużych ilościach, że gdyby dali 50zł to też bym kupował.
Z drugiej strony jak mleko zdrożeje to się polepszy szerokim warstwom społecznym. Pójdą inwestycje, oby w jakość.