Jeśli chodzi o stację dyskietek to niestety ale w większości sprzedawanych na "znanym portalu aukcyjnycm" "niesprawdzonych" Amig są padnięte flopy (to i tak wariant optymistyczny tego typu zakupów), można czyścić, próbować reanimować, ale raczej efekty są marne. Objaw padaczki cześto jest taki, że raz na kolka/kilkanaście razy stacja odczyta zawartość (czyli tak jak u Ciebie - nie musi to być związane z ruszaniem kablami), czasem czyta tylko po sobie;-) Na pewno trzeba zacząć od czyszczenia stacji ogólnie z kurzu i IPĄ głowice, jeśli to nie pomoże to generalnie pozamiatane i trzeba szukać innej stacji. Zdecydowanie odradzam zakup przerabianych stacji PC od Marka Cabana z Allegro, na 3 stacje od niego 2 padły praktycznie od razu, 3cia gdzieś po miesiącu, Jacques też od niego kupił stację i wytrzymała w porywach kilka miesięcy. Możesz napisać do Marcina z eFUNZINe, wydaje mi się, że on powinien mieć jeszcze oryginalne stacje amigowe.
Co do myszki to nie miałem nigdy przelotki USB, zawsze testuję Amigową myszką. W Amidze myszka jest obsługiwana sprzętowo więc najlepiej sprawdzić to wchodząc do Early Boot Menu (przy starcie komputera jednocześnie trzymasz lewy i prawy przycisk myszki), na ekranie powinna się pojawić tabelka i powienien być kursor myszki.
Na Twoim miejscu zaczął bym od porzyczenia sprawnej stacji i sprawnej myszki - mówisz, że pożyczyłeś od kogoś dyskietki więc pewnie masz kogoś na miejscu - ze sprzętem i wiedzą
Raczej wszelkiego rodzaju testy polegają na podmianie kolejnych podzespołów na sprawdzone i sprawne i wyeliminowanie w ten sposób uszkodzonych.
Ja mogę Ci pożyczyć komponenty do testów - myszkę, stację, kartę CF z przelotką z zainstalowanym systemem tylko pewnie trzeba to będzie wysyłać. Możliwa też jest opcja taka, że wyślesz mi całość do sprawdzenia, przy okazji można zrobić recap (wymiana kondensatorów) - tak jak pisałem MUSISZ to i tak zrobić, albo na już albo możliwie szybko. Uprzedzając pytanie - dla znajomych (a ludzi z 3dfx.pl tak traktuję) koszt to około 25PLN - cena niskoimpedancyjnych, japońskich kondensatorów Nichicon, ewentualnie dopłata 30PLN do bipolarnych kondensatorów w torze audio (to raczej fanaberia, ale swoje płyty tak recapuję, cena niestety wysoka bo kondensatory kupuję w anglii od gośca który robi pianina elektroniczne - kondensatroy również Nichicon w obudowie praktycznie takiej samej jak oryginał). Nie wymieniam na tantalowe, ceramiczne, audio/bipolarne w obudowie THT lutowanej w miejsce SMD ani jakiś inny tańszy badziew. Oczywiście koszty wysyłki po Twojej stronie, chyba, że masz możliwość podrzucić mi płytę osobiście.