tak na super szybko... masę roboty mam...
Nem84 wrote on 19. Dec 2016 at 22:41:
Ja mam Batyra to szczęście, że mój apetyt na karty został w znacznej mierze zaspokojonwy.
No ja strasznie "wsiąkłem"... ale nie ma dnia bym nie poszedł do "the vault" i nie poprzekładał kart, doczytał cokolwiek nowego, porównał mój model s jakimś który gdzieś widziałem itp... przyznam... co może wydać się dziwne... że najbardziej podobają mi się karty jako takie - jako przedmioty, ścieżki, pcb itp. itd...
Nem84 wrote on 19. Dec 2016 at 22:41:
Ten 8-bitowy PAS będzie mi się śnił po nocach. BTW - działa?
To zdecydowanie najcenniejsza moja karta... i nie chodzi o wartość ale to taki mój malutki Święty Graal(ik)... Działa... choć hmmm... ona... ehemm... no wiesz... jak Tówj CT1320A.. pika, puka, bzyczy, muczy - retro pełną gębą... jak piewsze samochody... jeździć jeździły ale...
@Varus - niedługo postaram się odpisać trochę więcej. Ale @Nem słusznie pisze... retro karty... synteza midi itp. to zupełnie inny "świat"... "ta se ne vrati" zupełnie inny sposób działania... teraz wszystko się ujednoliciło... to trochę jak z Voodoo i akceleracją... kiedyś był okres kiedy było wiele standardów Direct X, Glide, OpenGL itp. każdy próbował po swojemu aby "przetrzeć nowe szlaki"... inaczej akcelerował S3 inaczej Voodoo inaczej taki matrox z bumpmapingiem... niektóre ścieżki zostały zupełnie porzucone (i te są najciekawsze)... Teraz jest unifikacja. Różnice pomiędzy GT980 a GT1080 czy kartami AMD ma się nijak do tego jaki duże były różnice pomiędzy Gravisami, Adlibami, SoundBlasterami itp... nawet jeśli chodzi o gry... jeśli kiedyś gra nie była napisana pod kartę to nie było w niej dźwięku... oryginalnie napisana ścieżka brzmi zauważalnie inaczej na danej karcie niż na karcie która jest tylko "kompatybilna"... tak samo ścieżka od nowa napisana pod inną kartę...
Teraz "wszystko działa na wszystkim" jeśli weźmiesz zestaw świetna grafika i świetna dźwiękówka... i zwykłą grafikę ze zwykłą dźwiękówką to w jakości dźwięku róznica będzie średnio zauważalna a w grafice to tylko fps'y... nie ma tak że na AMD wygląda zupełnie naczej gra niż na GF...
Hehehe.... miało być krótko bo roboty mam babaaardzo dużo dziś... ale... no właśnie @Nem84 sam widzisz...jak chodzi o retro-karty... nie potrafię...