Page Index Toggle Pages: [1]  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Kryptowaluty (Read 47616 times)
Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Kryptowaluty
09. May 2017 at 23:29

Bawi się ktoś z Was w to?
Obserwuję od dość długiego czasu i przyznam się szczerze, że żałuję, że nie zainwestowałem w to trochę grosza. Choć, po analizie rynku można wywnioskować, że waluta nadal będzie się rozwijać i drożeć. Kupiłem sobie jakieś ułamki za 100zł, żeby zobaczyć fizycznie jak to działa i szczerze spodobało mi się  Cool

160504-bitcoin-b.jpg ( 375 KB | 6 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Re: Bitcoin
Reply #1 - 09. May 2017 at 23:52

Śledziłem ze względu na karty graficzne. Na początku było dość opłacalne. Teraz znacznie mniej i w dodatku całość trochę niestabilna...

---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===---
---===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===---
-=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==-
Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #2 - 10. May 2017 at 00:36

konku wrote on 09. May 2017 at 23:52:
Śledziłem ze względu na karty graficzne. Na początku było dość opłacalne. Teraz znacznie mniej i w dodatku całość trochę niestabilna...

Wydobywanie już dawno nie jest opłacalne. Ale kupno już owszem. Biorąc roczny wzrost wartości BTC pod lupę, takich zysków nie da nam żadna lokata w banku. Już nie wspomnę o tym, że do tych pieniędzy nie może się dobrać US lub komornik.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #3 - 10. May 2017 at 01:11

No tu masz rację.  Można i tak inwestować,  ale akurat chyba spora przecena jest. No i zdarzają się różne "awarie". 😕 Ostatnia w PL w ubiegłym roku o ile kojarzę artykul z niebezpiecznika.pl... Coś tam ludziom poznikało. Ja jakoś nie mam zaufania. W całej historii tego systemu posiadałem 2 BC gdy były przeliczane na $ 1:1. Jakaś grę sobie kupiłem.  Cheesy

---===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===---
-=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==-
Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #4 - 10. May 2017 at 07:47

konku wrote on 10. May 2017 at 01:11:
No tu masz rację.  Można i tak inwestować,  ale akurat chyba spora przecena jest. No i zdarzają się różne "awarie". 😕 Ostatnia w PL w ubiegłym roku o ile kojarzę artykul z niebezpiecznika.pl... Coś tam ludziom poznikało. Ja jakoś nie mam zaufania. W całej historii tego systemu posiadałem 2 BC gdy były przeliczane na $ 1:1. Jakaś grę sobie kupiłem.  Cheesy

No i tu mam kolejny kontrargument.
Owszem czytałem też o wpadkach. Ale miały miejsce tylko w zewnętrznych portfelach lub gdy trzymało się walutę na giełdzie. Ja mam ją u siebie na kompie.

PS.
Dziś za te 2BTC to mógłbyś kupić duuuuuuuuużo gier  Cheesy

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #5 - 10. May 2017 at 11:13

Odnośnie opłacalności w wydobyciu, to oczywiście, że jest to opłacalne. Tyle, że nie na GPU, tylko na ASIC. W dodatku, aby zwrot nastąpił przed tym zanim hangar ASIC zacznie tracić, trzeba inwestycje dobrze zoptymalizować. No i chcąc z tego w miarę dobrze żyć to trzeba zainwestować na start ~100k$.
Dziś to tak wygląda
(You need to Login or Register to view media files and links)
Gdyby to było nieopłacalne, to by ta waluta nie drożała. To, że drożeje jest wynikiem rosnących inwestycji w centra obliczeniowe. Którym oczywiście nowy "górnik" musi sprostać Smiley

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #6 - 10. May 2017 at 19:33

BitCoin drożeje moim zdaniem prawie wyłącznie na zasadzie spekulacji. Koszt "kopania" (coraz trudniej kończącego się sukcesem) ma oczywiście swoje odzwierciedlenie w wartości waluty i tym się w spekuluje obecnie wprowadzając przez koszt centrów obliczeniowych "prawdziwe środki" do świata kryptowalut. A przecież kopanie się kończy. Kiedyś szło dość sprawnie, teraz jest wielokrotnie słabiej. Co potem, tego nikt nie wie. Zawsze wychodzę z założenia, że nie ma nic za darmo i obecny wysoki kurs nie bierze się znikąd. Komuś na nim zależy. Obserwujemy dość często takie zjawisko gdy poważną korektę poprzedza taki okres nieuzasadnionej hossy pozwalającej dużym graczom bezpiecznie wycofać się z rynku. Tymi dużymi graczami moim zdaniem są kopalnie w których wykupuje się moc obliczeniową do kopania.

Problematyczne pozostaje też to, co się stanie gdy któreś z państwo "mocnej waluty" dostrzeże zagrożenie w tym  systemie i zwyczajnie bitcoin zdelegalizuje.

Varus wrote on 10. May 2017 at 07:47:
No i tu mam kolejny kontrargument.
Owszem czytałem też o wpadkach. Ale miały miejsce tylko w zewnętrznych portfelach lub gdy trzymało się walutę na giełdzie. Ja mam ją u siebie na kompie.

Naturalnie, racja. Ale i tak ich wartość nie zależy od tego gdzie się znajdują i za ile je pozyskałeś.
Quote:
PS.
Dziś za te 2BTC to mógłbyś kupić duuuuuuuuużo gier  Cheesy

No wieeem...
Ale... z drugiej strony i tak "dopinam swego":
  Wink
A to tylko steam...  :Smiley Lepiej by połówce nie rzucało się w oczy ile moja lista faktycznie obejmuje tytułów...  Lips Sealed

EDIT: Naturalnie mogę się mylić tak samo jak wtedy gdy pozbyłem się swoich BTC. Z drugiej strony - dostałem wtedy parę dolców za friko. W sprawach finansowych jestem zwyczajnie ... zachowawczy i bywam zdecydowanym pesymistą. Nie wygrywam przez to milionów, ale i kłopotów nie miewam.  Wink Szczyt emocji to dla mnie puszczenie 5x lotka gdy kumulacja jest ponad 15 baniek.  Cheesy

Back to top

IP Logged

adalbert
Full Member

I Love YaBB 2.5

Reply #7 - 10. May 2017 at 21:22

konku wrote on 10. May 2017 at 01:11:
No i zdarzają się różne "awarie". 😕 Ostatnia w PL w ubiegłym roku o ile kojarzę artykul z niebezpiecznika.pl... Coś tam ludziom poznikało. Ja jakoś nie mam zaufania.

Ja kupiłem kiedyś na bitcurexie bitcoinów za 500 złotych i niestety nie zadbałem o bezpieczeństwo, traktowałem to jako ciekawostkę Tongue byłoby z tego teraz chyba ze 4 tysiące no ale giełda padła, a ja nie przelałem tego nawet do internetowego portfela. Prokuratura prowadzi jakieś tam śledztwo ale guzik im zrobić mogą.

Szczerze mówiąc to cały ten biznes z kopaniem to straszne marnotrawstwo - buduje się maszyny tylko po to, żeby je za chwilę wyrzucić, bo będzie potrzebna 10x większa moc obliczeniowa i tak dalej. I się prąd marnuje, a dzieci w Afryce głodują Tongue

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #8 - 10. May 2017 at 21:28

konku wrote on 10. May 2017 at 19:33:
  Wink
A to tylko steam...  :Smiley Lepiej by połówce nie rzucało się w oczy ile moja lista faktycznie obejmuje tytułów...  Lips Sealed

Prawie 12h w Teddy Floppy Ear - The Race???!!! Ale jak?

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #9 - 10. May 2017 at 21:50

TY-SIĄC O!SIEMSET!... wow!

Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #10 - 10. May 2017 at 23:27

kazeobi wrote on 10. May 2017 at 21:28:
konku wrote on 10. May 2017 at 19:33:
  Wink

Prawie 12h w Teddy Floppy Ear - The Race???!!! Ale jak?

Karty dropiłem, bo fajne były. Polskie retro samochody.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #11 - 15. Oct 2017 at 21:43

Chyba niedługo będę mógł powiedzieć, że jestem górnikiem...

12x Sapphire Radeon RX 580 8GB

miner.jpg ( 803 KB | 20 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #12 - 15. Oct 2017 at 22:17

Ładna koparka.  Smiley No bitcoin ostatnio szczytuje. Etherum chyba rośnie poziom trudności. Jakieś inne krypto będziesz próbował? No i czy kalkulowałeś co lepsze: własna koparka czy tez udziały w jakiejś azjatyckiej kopalni?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #13 - 15. Oct 2017 at 22:20

Ogólnie kopie od 2 miesięcy inną krypto. ETH już od dłuższego czasu nie jest opłacalne. Tzn są inne bardziej dochodowe waluty na tym algorytmie. Chociażby Ethereum Classic. I z doświadczenia... kalkulatory oplacalności kłamią.

Ogólnie z tego co widzę to całe kopanie polega na kopaniu czegokolwiek i wymianie na BTC.

A o udzialach zapomnij. Zarabiają wszyscy tylko nie Ty.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #14 - 18. Oct 2017 at 10:26

Na jednej fazie to stoi razem z pralką i kuchenką elektryczną?
Jaki setup? Pentium G4600+H110M?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #15 - 18. Oct 2017 at 10:56

Płyta Asrock H110 Pro BTC+
Procek w jednych mam Pentium w innych Celerony. Co pod ręka, z literką"T" na końcu. 4GB ram.

Mam to podłączone w osobnym lokalu. W domu instalacja za słaba.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #16 - 18. Oct 2017 at 14:34

A te 12x PCI-e 2.0 x1 to nie dusi się na DMI 3.0?
Robiłeś może test, czy np. 6 kart daje więcej Hash/s jak 50% 12-stu kart?
Płyta droga jak diabli jak na H110, no chyba, że dają pełen komplet kabli do kart w cenie. Oczywiście przy cenie 12 x AMD 580 zaniedbywalna Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #17 - 18. Oct 2017 at 17:05

Czy jedna karta podpięta czy 13 (tyle też testowałem) chodzi dokładnie tak samo. Niestety risery PCIe też trzeba osobno dokupić.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #18 - 18. Oct 2017 at 18:27

Jak masz tego dużo i wychodzą GWh rocznie to mogę Cię skontaktować z człowiekiem co daje dobre ceny na energię. Tyle, że on raczej bierze podmioty co biorą po kilka GWh rocznie, mniejszych nie chce, ale takich po kilkadziesiąt GWh też nie bierze.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #19 - 18. Oct 2017 at 19:22

Ja obecnie szukam właśnie rozwiązania z prądem.
Na chwilę obecną realnie zużywam... szacunkowo 5700 kWh na miesiąc, będzie pewnie więcej. Wystarczy do negocjacji ??

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #20 - 18. Oct 2017 at 19:54

Spytam, choć to niecałe 70MWh rocznie. Do GWh daleko. Generalnie tak jak ze wszystkim im czegoś się bierze więcej tym taniej za jednostkę.
Ile teraz płacisz za kwh i w jakiej taryfie?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #21 - 18. Oct 2017 at 20:33

Taryfa nie wiem. Taniej się nie da. Tauron. Cała faktura podzielona na ilość kWh daje 0,55gr brutto.

Dobre masz układy jak im więcej prądu tym taniej. Chciałem wziąć prąd na firmę, wyszło drożej. Więcej zużywać prądu? Przyłącze powyżej 40kW masakryczne drogie, prąd potem też droższy. To chyba tylko w Polsce możliwe...

Zapytaj jak mozesz. Każde 10gr różnicy to przy obecnym zużyciu prawie 600zł oszczędności na miesiąc.

W ciągu około miesiąca dojdzie mi kolejne 18 kart do kopania. I kolejne kWh...

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #22 - 19. Oct 2017 at 08:14

Napisz jeszcze gdzie to stoi, miasto. No i rozumiem praca ciągła 24h/dobę?

Odnośnie układów, to znam gościa, a nie żaden tam wielki przyjaciel. Dałem mu kiedyś namiar na firmę robiącą powłoki stopowe cynk-nikiel, ponad 4GWh rocznie, to mnie dobrze wspomina Smiley
Ale w przetargu dla firmy 70GWh rocznie nie chciał brać udziału.
Aha, no i negocjacje wchodzą w grę tylko na firmę.
Rozumiem, że jakoś to rozliczasz fiskalnie, więc nawet lepiej dla Ciebie, bo można prąd w koszt wrzucić. Każde 1000zł kosztu, to 190zł do kieszeni Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #23 - 19. Oct 2017 at 09:11

Miasto, okolice Strzelec Opolskich. Tak praca 24h. Tylko firma jest zarejestrowana w całkiem innym mieście, nie wiem czy to ma znaczenie.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #24 - 19. Oct 2017 at 09:24

Monster w akcji.  Smiley

Screenshot_20171019-092317.png ( 261 KB | 22 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #25 - 19. Oct 2017 at 09:54

To gdzie jest zarejestrowana firma nie ma znaczenia, znaczenie ma tylko, czy ta firma rozlicza kopanie w KPiR, ewentualnie czy może rozliczać.
Prywatnie to się w ogóle na większą skalę nie opłaca się handlować/kopać krypto walutami. Powyżej 85k zł rocznie wpada się w 32% podatku.
Urzędy skarbowe nie chcą tego rozliczać jako przychodów z zysków kapitałowych 19%. A na firmę jest 19%.
Przy większy kwotach pewnie są techniki wykorzystujące kraje o niskim opodatkowaniu.
Dzwoniłem do gościa, ale na razie nie odbiera. Ma rodzinę, może na wakacjach w Rimini Smiley

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #26 - 20. Oct 2017 at 10:23

Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi z tym kopaniem? tzn , mamy koparke czyli pc złożony z samej grafiki i? Co dalej ? Jakieś zewnętrzne firmy to wykorzystują że u nas w domu sie kopie?

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #27 - 20. Oct 2017 at 10:43

Obliczasz hashe  Cool w necie przyjęto(niepisana umowa), że te hashe oznaczają hajs, który można na coś wymienić  Cool
Bitcoinów jest teoretycznie liczba ograniczona, i stąd im więcej górników tym trudniej ją wydobyć.
Na szczęście można w ułamkach wydobywać te bitcoiny.

Jak mnie zapytasz czemu w ogole to obliczanie służy to nie wiem. Napędza rozwój technologiczny?
A sama wartość to jak pieniądz papierowy-przyjmujemy, że ma wartość, wierzymy, że za to kupimy np: żywność od rolnika, który uznaje wartość tego pieniądza. Wink I w gruncie rzeczy tak naprawdę to zależy kto tę walutę uznaje-to tworzy jej wartość.

HP XU 6/200 2x PII-ODP/512MB/VB/SCSI/NT 4.0
PR440FX 2x PII-ODP/1GB/V4/SCSI/NT 4.0 CS4237B+CT1920
Super S2DG2 2x550@2MB/1GB/V5/73GB 15k + Panasonic DVD-RAM/SCSI/YamahaXG/Win2000
VS440FX P2-ODP/128MB/2940U2W+18GB 10k+Yamaha x8/SCSI/SB16/W98SE
Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #28 - 20. Oct 2017 at 10:58

No to jeszcze inne pytanie.Czy taki mocny pc można użyć w innym celu? Np giercowania:p? Nie ogarniam właśnie tego .Myślałem że są firmy które właśnie potrzebują takich ludzi z koparkami aby zwiększyć obliczenia czegoś ,no właśnie czego?

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #29 - 20. Oct 2017 at 11:14

Wiesz przecież, że póki nie można połączyć do gier nie-wiadomo-ilu kart, bo engine na to nie pozwalają.
Narazie te gigahasze nie służą niczemu- z tego co wiem...
Wydaje mi się, że mogą to być podwaliny super przetwarzania rozproszonego jak boinc, ale tutaj jest kasa, a nie tylko poklepanie po ramieniu. Może taki SkyNet  Wink jak ta forma obliczeń się przyjmie-ludzie uwierzą w monety bitowe to moc tych obliczarek będzie nieograniczona i stale będzie rosła... Kto wie co z tego wyniknie.
A może też ludzie przestaną w to wierzyć i system będzie miał kilku wyznawców? Nie wiem. Ale tę moc da się wykorzystać.

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #30 - 20. Oct 2017 at 11:29

Koreańczycy streamują sobie gry on-line na takich naszych koparkach i śmieją się Smiley

Back to top
IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #31 - 20. Oct 2017 at 11:34

No ale chyba nie Ci z "północnej"  Cheesy

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #32 - 20. Oct 2017 at 11:46

Ci z północnej tez się śmieją... oni te Nasze bitcoiny na bomby przeliczają.... dobra ale już nie gadam bo się na tym nie znam tylko offtop wprowadzam.

BTW - ciekawie się to czyta. Choć ja osobiście bałbym się w to wejść choćby ze względu na szybką dezaktualizację sprzętu, który dziś zarabia ale za pół roku może być już przestażały - i ciekawe czy wyliczenia zysków uwzlględniają tez wymianę całej infrastruktury? Ciekawe jak to jest...

Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #33 - 20. Oct 2017 at 12:07

To jest tak, że jak kopiesz na GPU, czyli algorytm inny niż sha256 dla Bitcoin, bo tu kopią koparki ASIC Antminer to:

1) Płytę najlepiej taką dedykowaną pod kompanie jak Varus, czyli masz możliwość podpięcia np 12 GPU, koszt 650zł
2) CPU Pentium lub Celeron 35W
3) 4GB RAM
4) Mocne i porządne zasilacze, ich liczba zależy od liczby kart/płyt.
5) Najnowsze grafiki AMD, aktualnie kopie się na R570/R580, pudełeczka z akcesoriami zachowujesz w stanie idealnym.
6) okablowanie i rusztowanie
Jak wychodzi nowa generacja grafik, to sprzedajesz w pudełeczkach dotychczasowe za cenę rynkową. Często są wciąż na gwarancji więc nie sprzedajesz za grosze.
Dokładasz do nowych grafik i kopiesz na tym samym setup-ie wiele lat.
Kopanie się opłaca, bo wciąż popularyzują się nowe waluty.
Można kopać i składować licząc na popularyzację waluty, a co za tym idzie dodatkowy zarobek wynikający z kursu, ale to ryzyko i trzeba mieć możliwości zamrożenia zwrotu inwestycji.
Można też sprzedawać na bieżąco. Wtedy inwestycja zależy głównie od stosunku ceny prądu do wydajności kopania i ceny krypto-waluty którą się kopie.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #34 - 20. Oct 2017 at 13:59

Z własnego doświadczenia dodam, że się to bardzo opłaca, Ale astronomiczny jest koszt inwestycji. Wg mnie nie opłaca się w to wchodzić kupując jedną czy dwie karty. Nawet cała jedna koparka wg mnie to za mało (6GPU).

Można wymieniać na bieżąco na PLN, ale to najmniej opłacalny wariant. Bardziej opłacalne jest np. wymiana na BTC na bieżąco i np jeśli jest ciśnienie jednak żeby spieniężać to raz na miesiąc wymieniać BTC na PLN. Na samym takim posunięciu można mieć nawet 50% więcej profitu w skali miesiąca.

Ale najbardziej opłacalny, z kolei najbardziej czasochłonny wariant to rozeznać rynek i przyczepić się wczesnego projektu kryptowaluty, tak żeby w początkowej fazie wykopać jak najwięcej jednostek, trudność jest wtedy bardzo mała. I zaczekać, aż cena wzrośnie. Profit? Widziałem skoki rzędu 30000%

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #35 - 20. Oct 2017 at 14:37

Varus, dzwonię i dzwonię do tego gościa i albo abonent poza zasięgiem labo poczta. Ale pamiętam i będę próbował  Grin

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #36 - 20. Oct 2017 at 14:59

Varus wrote on 20. Oct 2017 at 13:59:
Ale astronomiczny jest koszt inwestycji.

Po jakim czasie to się zamortyzuje?

Back to top

IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #37 - 20. Oct 2017 at 15:14

A gdyby tak kopać na jednym GPU, ale z darmowym prądem? Ile by taki w miesiąc urobił?

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #38 - 20. Oct 2017 at 15:15

@Barwniak
Dzięki

@Callahan
Na to pytanie ciężko jest odpowiedzieć. Wszystko zależy od tego co się kopie, jak się wymienia i ile kosztował sprzęt.

Dla przykładu karty do kopania kupuje po ok 1500zł a można po 1200. To samo z zasilaczami. Chiński można kupić za 400zł. Ja kupuje Corsarze po 1000zł.

Czas zwrotu zależy też w dużej mierze od ceny prądu.

Widełki zwrotu realnie 7-15 miesięcy.

Chyba, że cena dobrze trafionej krypto poszybuje w kosmos, to nawet 1 miesiąc może być lol.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #39 - 20. Oct 2017 at 15:16

Neo wrote on 20. Oct 2017 at 15:14:
A gdyby tak kopać na jednym GPU, ale z darmowym prądem? Ile by taki w miesiąc urobił?

6x RX580 na chwilę obecną robi ok 10USD na dzień.
Ethereum

Screenshot_20171020-151743.png ( 244 KB | 13 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #40 - 20. Oct 2017 at 15:38

Podam Wam też przyklad jaki obecnie ja doświadczam. Kopie sobie niepozorną kryptowalute. Średnia cena ok 3.50USD za sztukę. Codziennie połowę wymieniam na Bitcoiny, a połowę trzymam w ramach inwestycji. Wczoraj zostało opublikowane info, powodujące wzrost zainteresowania... Dziennie wykopuje ok 18szt, w portfelu mam odłożone ok 1000 jednostek.

Dziś waluta w jedną noc podrożała do 4,80.

Jakby na to niepatrzeć. Wartość monet w portfelu skoczyła mi z 3500USD na 4800USD

Gdybym sprzedawał to codziennie chyba nie muszę tłumaczyć, że było by to dużo mniej dochodowe.

Dlatego ciężko określić ile się zarobi, jak długo inwestycja się zwraca, itp.

Ktoś kiedyś mnie uświadomił mądrymi słowami:
"Koparka to tylko narzędzie. To ile zarobisz, zależy od tego jak ją wykorzystasz."

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #41 - 20. Oct 2017 at 16:16

Jakby mieć tani prąd, np. wcześniejszą inwestycje w panele albo wiatrak, to można kopać BTC za pomocą koparek ASIC.
Można też wyjść z własną walutą. Ukopać 1000 jednostek i nóż się wywinduje z 1centa do 100$ Smiley
Można też nie kopać, tylko tu i tam wrzucić 100$ i czekać gdzie wykiełkuje Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Re: Kryptowaluty
Reply #42 - 20. Oct 2017 at 16:25

barwniak wrote on 20. Oct 2017 at 16:16:
Jakby mieć tani prąd, np. wcześniejszą inwestycje w panele albo wiatrak, to można kopać BTC za pomocą koparek ASIC.
Można też wyjść z własną walutą. Ukopać 1000 jednostek i nóż się wywinduje z 1centa do 100$ Smiley
Można też nie kopać, tylko tu i tam wrzucić 100$ i czekać gdzie wykiełkuje Smiley

Zakup to też dobry pomysł.

Ale mając koparke waluta kosztuje mnie 1/3 ceny za którą kupuje się ją za gotówkę. Poza tym, koparki kopią walutę 24h, a zakup jest jednorazowy. Poza tym lokowanie środków w kilka walut (strzały), że może któraś wykiełkuje też nie jest dobrym pomysłem. Projektem trzeba się zainteresować. Kto go tworzy, jakie mają plany na przyszłość, czy je realizują, skąd mają finansowanie itp, itd.

Żadne dupacoiny, sexcoiny i inne porażki, których są setki... nie wchodzą w grę.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #43 - 20. Oct 2017 at 16:31

Varus wrote on 20. Oct 2017 at 16:25:
Ale mając koparke waluta kosztuje mnie 1/3 ceny za którą kupuje się ją za gotówkę.

Ale to 1/3 ceny to liczysz uwzględniając inwestycje w sprzęt i wszystkie koszty eksploatacyjne?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #44 - 20. Oct 2017 at 16:35

barwniak wrote on 20. Oct 2017 at 16:31:
Varus wrote on 20. Oct 2017 at 16:25:
Ale mając koparke waluta kosztuje mnie 1/3 ceny za którą kupuje się ją za gotówkę.

Ale to 1/3 ceny to liczysz uwzględniając inwestycje w sprzęt i wszystkie koszty eksploatacyjne?

Uwzględniam fakt, że sprzęt już mam. Ja od początku byłem "za" kopaniem, nie kupowaniem. Potrzebuje generować dochody, nie liczyć na rozmnożenie oszczędności.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #45 - 20. Oct 2017 at 16:51

Zobaczymy za ile uda Ci się sprzedać te R580 i kupić następną generację (wtedy jak się pojawi). Dodatkowo, gdy sprzętu jest dużo, czasem coś padnie, jak padnie to nie kopie, trzeba czekać na zwrot gwarancyjny, albo inwestować na magazyn części zamiennych. Na koszt rzeczywisty składa się wiele czynników. W tym też podatki i umiejętność optymalizacji fiskalnej Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #46 - 20. Oct 2017 at 18:29

barwniak wrote on 20. Oct 2017 at 16:51:
Zobaczymy za ile uda Ci się sprzedać te R580 i kupić następną generację (wtedy jak się pojawi)

Pojawienie się kolejnej generacji nie oznacza od razu zmiany całego sprzętu. Poprzednia generacja jeśli ktoś miał (4xx) nadal kopie i nie wymaga wg mnie wymiany na 5xx. Musiały by wyjść coś naprawdę mocnego, żeby zmusić minerów do zmiany.

Dodatkowo, gdy sprzętu jest dużo, czasem coś padnie, jak padnie to nie kopie, trzeba czekać na zwrot gwarancyjny, albo inwestować na magazyn części zamiennych.

Dlatego inwestuję w "dobry" sprzęt, żeby zminimalizować takie ryzyko. 1 zasilacz jest na zapasie. Kart nie kupuje na zapas, bo leżakowanie karty to też strata, lepiej jak kopie, a jak już kopie to nie wliczam w zapas Tongue
Nawet gdyby psuły się 2 karty na miesiąc, wymiana/naprawa, to przy 60+ sztukach praktycznie nieodczuwalne.

Na koszt rzeczywisty składa się wiele czynników. W tym też podatki i umiejętność optymalizacji fiskalnej

Tu masz rację, ale daję sobie radę Wink

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #47 - 20. Oct 2017 at 19:33

Varus wrote on 20. Oct 2017 at 18:29:
Poprzednia generacja jeśli ktoś miał (4xx) nadal kopie i nie wymaga wg mnie wymiany na 5xx.

R4xx i R5xx to ta sama generacja, to refresh numerka + poprawienie problemu z poborem ponad 75W z gniazda PCi-e. hash/W dają tyle samo z dokładnością do błędu statystycznego.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #48 - 21. Oct 2017 at 14:59

BTC znów szaleje, moment było 6,1k $.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #49 - 21. Oct 2017 at 21:40

Nie pierwszy, nie ostatni rekord  Wink
Trzeba zbierać  Cheesy

The Administrator.
Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #50 - 21. Oct 2017 at 22:05

Dokładnie. Smiley

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #51 - 23. Oct 2017 at 16:04

O widzę pierwsze jaskółki dodatków do przeglądarek do kopania Smiley
Firefox Monero Mining.
  Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł dodatku do kopania z dużym wyborem kryptowalut. Dodatek za % od wykopanych przez ludzików.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #52 - 23. Oct 2017 at 17:11

Monero wykorzystuje CPU do kopania. Może dlatego dodali do przeglądarki.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #53 - 23. Oct 2017 at 17:16

Bardziej jestem ciekaw czy to jest jakiś trend w dodatkach do przeglądarek, który ma szansę na rozwój.
Wykorzystanie GPU nie powinno być problemem.

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #54 - 24. Oct 2017 at 19:50

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #55 - 25. Oct 2017 at 07:58

Dodatków typu anyminer to jest już cała masa.
Po info, że strona Showtime.com oraz ShowtimeAnytime.com  kopią pojawiło się masa dodatków blokujących.
Można sobie testnąć CPU w kopaniu   Grin
Dawać pod spodem wyniki  Cheesy
Tylko pisać jaka przeglądarka, bo na różnych są mocno różne wyniki Smiley

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #56 - 25. Oct 2017 at 08:06

Wyniki dla T9600
FF 28 H/s
Chrome 25 H/s
Edge 10 H/s

Uwaga Edge kopie nawet po zamknięciu przeglądarki, trzeba zabić proces Smiley

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #57 - 25. Oct 2017 at 09:17

2x X5260, Opera, 60 H/s.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #58 - 25. Oct 2017 at 09:44

kazeobi wrote on 25. Oct 2017 at 09:17:
2x X5260, Opera, 60 H/s.

Zobacz jak możesz w FF, bo wynik kiepski jak na ten setup.

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #59 - 25. Oct 2017 at 09:58

47, a na chromium 65. A, OS, to openSUSE Leap...

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #60 - 25. Oct 2017 at 10:46

A jak popatrzysz na obciążenie CPU to masz wszystkie rdzenie 100% na max zegarze, czy może ciągnie z jednego CPU?

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #61 - 25. Oct 2017 at 10:51

Tak, wszystko 100% wg htop.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #62 - 25. Oct 2017 at 19:51

Tak w ramach ciekawostki. Wpłata za kartę od forumowicza  Wink

IMAG2309.jpg ( 786 KB | 25 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

IIIdfx
Full Member

Reply #63 - 02. Nov 2017 at 07:21

Łanie to tak podnosić cenę kart graficznych?  Shocked

Powered by GNU Linux Gentoo
Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #64 - 02. Nov 2017 at 09:01

Równie dobrze można by powiedzieć. To przez ludzi tak zdrożało masło. Jakby go nie kupowali, to ja bym mógł je kupić za 1/2 ceny  Grin

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #65 - 02. Nov 2017 at 09:07

Świat byłby całkiem fajny, gdyby nie ci ludzie...

Back to top

IP Logged

IIIdfx
Full Member

Reply #66 - 02. Nov 2017 at 09:07

Takie moje zdanie. Zarobić a się nie narobić. Biznes koparkowy, hehehe. Hameryka, wolno Tomku w swoim domku. Kopcie jeśli chcecie ale myślę, że jak w 2007 kupowałem topową kartę za 1200zł z zarobkami 1600zł było w miarę spoko nawet cool bo rodzice patrzyli na to przez palce. A teraz przy zarobkach niestety takich samych topowa karta 5k i lepiej, używki hmm 1k. No to ło maj Got. Może mnie się nie podobać?  Lips Sealed

Back to top

IP Logged

WhitemanFX
Senior Member

3DFX maniac

Reply #67 - 02. Nov 2017 at 09:13

Mama znajomego jest w zarządzie mleczarni. Przyczyna stanu rzeczy jest cena śmietany.

Niemcy wykupują prawie całą produkcje i nie opłaca sie robić z niej masła bo więcej zarabiają na samej śmietanie.

a co do kart graficznych to olać sprawe ! grajmy na 3dfx_ach i juz Tongue

Whiteman

AMD K6 III 450 MHZ Socket7 Voodoo 2 creative 8MB
Back to top
IP Logged

IIIdfx
Full Member

Reply #68 - 02. Nov 2017 at 09:33

WhitemanFX wrote on 02. Nov 2017 at 09:13:
a co do kart graficznych to olać sprawe ! grajmy na 3dfx_ach i juz Tongue

Przepraszam Baryta, wiem, że to nie Twój poziom a może nawet plagiat ale nie mogłem się powstrzymać Cheesy

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #69 - 02. Nov 2017 at 11:09

Problemem Bitcoina jest wciąż mała świadomość ludzi. Jak ktoś ostatnio przyrównał mi Bitcoina do Amber Gold to myślałem, że umrę że śmiechu.

Dziś Bitcoin przekroczył 7tys. USD.

zrozumiec.jpg ( 58 KB | 8 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #70 - 02. Nov 2017 at 11:46

WhitemanFX wrote on 02. Nov 2017 at 09:13:
Niemcy wykupują prawie całą produkcje i nie opłaca się robić z niej masła bo więcej zarabiają na samej śmietanie.

Bo jak powprowadzali w euro kołchozie kwoty mleczne, to nastąpiła w całej europie (w PL w mniejszym stopniu) redukcja pogłowia.
Słyszałem, też w USA nastąpił odwrót od tłuszczy utwardzanego, czyli margaryn w stronę masła. Czynników jest wiele.
Masło klarowane 500g jeszcze rok temu kupowałem po 12zł, ostatnio biorę w Auchan, a tam 18,99zł. Co prawda jest to produkt, który na tyle wysoko cenię i nie zużywam, aż w tak dużych ilościach, że gdyby dali 50zł to też bym kupował.
Z drugiej strony jak mleko zdrożeje to się polepszy szerokim warstwom społecznym. Pójdą inwestycje, oby w jakość.

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #71 - 02. Nov 2017 at 12:18

IIIdfx wrote on 02. Nov 2017 at 09:33:
Przepraszam Baryta

hehe spoko... ja tam gify wklejam Wink

Back to top
IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #72 - 02. Nov 2017 at 12:19

@Varus... Ty masz tyle 3dfxów zalegających po szafach i piwnicach... Niech zamiast leżeć - kopią bitcoiny  Cheesy

Takiej retro-koparki nie zrobił chyba jeszcze nikt Smiley

Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #73 - 02. Nov 2017 at 15:47

Batyra wrote on 02. Nov 2017 at 12:19:
@Varus... Ty masz tyle 3dfxów zalegających po szafach i piwnicach... Niech zamiast leżeć - kopią bitcoiny  Cheesy

Takiej retro-koparki nie zrobił chyba jeszcze nikt Smiley

Liczba hash/W by doprowadziła Varus-a do bankructwa  Cheesy

Back to top

IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #74 - 02. Nov 2017 at 16:24

W tym przypadku to była by bardziej liczba watów na jeden hash Grin

A tak bardziej poważnie taki eksperyment by przeszedł dopiero na kartach z epoki DirectX 10 - wcześniej nie było GPGPU.

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #75 - 02. Nov 2017 at 16:56

OpenCL lub Cuda wymagane i minimum 4GB ram na GPU.

54 GPU już w mojej kopalni. Cały czas do przodu. W przyszłym tygodniu dochodzą kolejne.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #76 - 02. Nov 2017 at 18:47

Ahh, jak napisałeś o 54 GPU, to od razu zadzwoniłem do tego sprzedawcy energii. I znowu T-mobile poczta głosowa. Jutro jak nie zapomnę to zadzwonię do ich firmy i dowiem się co z człowiekiem.

A tak nawiasem to która wersja CUDA wymagana i czy te 4GB to nie mogą być z RAM?
Jaka była by najstarsza spełniająca jednoczesny warunek CUDA/OpenCL i 4GB pamięci na GPU?
Pewnie jakieś Quadro z 2010 roku najwcześniej. Chyba, że Tesla C1060 4GB z 2008 roku dała by radę.

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #77 - 02. Nov 2017 at 20:44

Neo wrote on 02. Nov 2017 at 16:24:
W tym przypadku to była by bardziej liczba watów na jeden hash Grin

A tak bardziej poważnie taki eksperyment by przeszedł dopiero na kartach z epoki DirectX 10 - wcześniej nie było GPGPU.

GPGPU to takie dość marketingowe hasło. Na dobrą sprawę wszystkie akceleratora pozwalajęce na multitexturing dało się zmusić do wykonywania obliczeń. Można by opracować 3dfx coin, który dobrze kopałby się tylko na Voodoo Wink

Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #78 - 02. Nov 2017 at 21:34

barwniak wrote on 02. Nov 2017 at 18:47:
A tak nawiasem to która wersja CUDA wymagana i czy te 4GB to nie mogą być z RAM?
Jaka była by najstarsza spełniająca jednoczesny warunek CUDA/OpenCL i 4GB pamięci na GPU?
Pewnie jakieś Quadro z 2010 roku najwcześniej. Chyba, że Tesla C1060 4GB z 2008 roku dała by radę.

Co do Cuda to nie wiem. Ze stajni zielonych osobiście nie trawię kart i nie mam pojęcia o ich technologiach.

Co do algorytmów, coiny, które kopię używają equihash i etash. Oba wykorzystują kontroler i pamięć RAM (karty graficznej oczywiście). GPU sam obniżam prędkość i zasilanie, żeby waty zaoszczędzić. Więc GPU tu ma drugorzędne znaczenie.
Voodoo niestety.... jest do innych zadań przeznaczone !!

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #79 - 02. Nov 2017 at 23:23

A ja myślałem, że to najbardziej zależy od ilości i wydajności shaderów... W takim razie na jakim poziomie masz GPU load podczas kopania?

Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #80 - 02. Nov 2017 at 23:30

Neo wrote on 02. Nov 2017 at 23:23:
A ja myślałem, że to najbardziej zależy od ilości i wydajności shaderów... W takim razie na jakim poziomie masz GPU load podczas kopania?

17%
Szybkość kopania w tym wypadku zależy głównie od tego jak bardzo agresywne timingi wytrzyma ram grafiki i jak bardzo uda się go wyżyłować. Pamięć nawet w niektórych egzemplarzach śmiga na 2300MHz pomimo ograniczenia przez BIOS do 2250 hehe.
GPU z fabrycznych 1350Mhz zbijam do ok 1150MHz, napięcie zasilania GPU ok 0,15-0,20V w dół. Poniżej już też wydajność spada.

W niedziele będę odbierać kolejne karty. Będę musiał je tuningować to zrobię Wam screeny przed i po.

Mam też kogoś kto mi mody biosu robi pod zużycie energii. Ale jeszcze nie sprawdzałem rezultatów.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #81 - 05. Nov 2017 at 22:03

Główni bohaterzy koparki:

IMAG2395-20171105-220011738.jpg ( 301 KB | 14 Downloads )
IMAG2392-20171105-220011207.jpg ( 295 KB | 10 Downloads )
IMAG2393-20171105-220012280.jpg ( 324 KB | 15 Downloads )
IMAG2397-20171105-220010652.jpg ( 523 KB | 18 Downloads )
IMAG2398-20171105-220010107.jpg ( 344 KB | 18 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #82 - 28. Nov 2017 at 17:39

No i mamy BTC 10k$ Smiley

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #83 - 08. Dec 2017 at 09:16

Coś ETH nie rośnie ostatnio w tempie BTC. Wcześniej pisałeś, że kopiesz ETH i inne i od razu zamieniasz na BTC.
No to teraz trzeba sporo więcej prądu na ten sam stosunek ETH/BTC. Z drugiej strony BTC tak rośnie, że jeśli nie będzie krachu w stylu 20k$ na 1K$, to w klika dni trzymając BTC zarobisz tyle %, że można założyć stratę od różnicy ceny kupna i sprzedaży na poziomie 30% i trzymać w ciemno.
Rozumiem, że na giełdzie kryptowalut można dawać takie same zlecenia jak na giełdach?
A ten czerwony riser SATA/USB, to podłączasz z jednej strony GPU, a z drugiej SATA, czy USB do kompa. To USB to 3.1 Gen 1, czy USB 2.0. Tak mały ruch jest, że wystarczy USB?
A po co RAM 3733MHz, jak wymiana danych między kartami (chipsetem), a RAM jest taka mała?

Back to top

IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #84 - 08. Dec 2017 at 11:28

W tym riserze kabel USB służy tylko do połączenia końcówki PCI-E x1 z rozszerzeniem do x16 (prawda?)

Back to top
IP Logged

kva.pl
Full Member

I Love YaBB 2.5

Reply #85 - 08. Dec 2017 at 13:54

Prawda.

Rabneli mi z nicehash 0,01 BTC Sad

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #86 - 08. Dec 2017 at 14:04

kva.pl wrote on 08. Dec 2017 at 13:54:
Rabneli mi z nicehash 0,01 BTC Sad

Angry

Back to top

IP Logged

kva.pl
Full Member

I Love YaBB 2.5

Reply #87 - 08. Dec 2017 at 14:15

To jest w ogole "smieszna" sprawa. Nie mialem swojego portfela u nich, po prostu robili mi transfer jak uzbieralo sie to 0,01BTC. We wtorek do tylu dobilem, w czwartki robili transfery, w srode mieli wlam (podobno) i ktos im rabnal prawie 70 milionow $. Wala mnie te miliony, chce moja stowe z hakiem :<

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #88 - 08. Dec 2017 at 17:29

Embarrassed
Taa "włam"...  Tongue

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #89 - 08. Dec 2017 at 21:38

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #90 - 09. Dec 2017 at 23:21

barwniak wrote on 08. Dec 2017 at 09:16:

Coś ETH nie rośnie ostatnio w tempie BTC. Wcześniej pisałeś, że kopiesz ETH i inne i od razu zamieniasz na BTC.
No to teraz trzeba sporo więcej prądu na ten sam stosunek ETH/BTC. Z drugiej strony BTC tak rośnie, że jeśli nie będzie krachu w stylu 20k$ na 1K$, to w klika dni trzymając BTC zarobisz tyle %, że można założyć stratę od różnicy ceny kupna i sprzedaży na poziomie 30% i trzymać w ciemno.
Rozumiem, że na giełdzie kryptowalut można dawać takie same zlecenia jak na giełdach?
A ten czerwony riser SATA/USB, to podłączasz z jednej strony GPU, a z drugiej SATA, czy USB do kompa. To USB to 3.1 Gen 1, czy USB 2.0. Tak mały ruch jest, że wystarczy USB?
A po co RAM 3733MHz, jak wymiana danych między kartami (chipsetem), a RAM jest taka mała?

Nie pisałem jaką walutę kopie. ETH kopałem na samym początku. Ogólnie teraz wymieniam połowę krypto na BTC, drugą trzymam wierząc, że będzie tzw. Pump.

Można dawać zlecenia tak jak na tradycyjnych giełdach lub od razu w markecie opchnąć wg zleceń.

Riser to tylko przejście z jednego PCI 1X na 16x (karta). Kabel USB nic nie ma wspólnego z USB, jest używany tylko bo wygodnie tak podpiąć, a ma wystarczającą ilość przewodów do transmisji.

RAM bo jestem fanatykiem Corsair, więc ładuje górną półkę, można włożyć jakikolwiek. Prędkość nie ma znaczenia, tym bardziej, że korzystam z konsolowego linucha.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #91 - 09. Dec 2017 at 23:24

kva.pl wrote on 08. Dec 2017 at 14:15:
To jest w ogole "smieszna" sprawa. Nie mialem swojego portfela u nich, po prostu robili mi transfer jak uzbieralo sie to 0,01BTC. We wtorek do tylu dobilem, w czwartki robili transfery, w srode mieli wlam (podobno) i ktos im rabnal prawie 70 milionow $. Wala mnie te miliony, chce moja stowe z hakiem :<

Główna zasada w krypto:
- nie wierzyć giełdą, mocy wynajmowanej w chmurze, nicehash itp.

Ja mam jeszcze swoją dodatkową zasadę:
- TYLKO pełne portfele razem z nodami (desktop). Żadne tzw lekkie, na smartfony, czy przeglądarkowe

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #92 - 09. Dec 2017 at 23:26

[quote author=517574687B7E1A0 link=1494365392/89#89 4096684955433613 [/quote]

Konku muszę przyznać im rację. Opłaty górników są mocno przesadzone. Sytuacja się zmieni jak się spopularyzuje Lighting Network w Bitcoinie. Transakcje będą szybsze i dużo tańsze. Póki co Bitcoin praktycznie robi jak to określają jako cyfrowe złoto, tylko jako inwestycja.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #93 - 09. Dec 2017 at 23:30

barwniak wrote on 02. Nov 2017 at 18:47:
Ahh, jak napisałeś o 54 GPU, to od razu zadzwoniłem do tego sprzedawcy energii. I znowu T-mobile poczta głosowa. Jutro jak nie zapomnę to zadzwonię do ich firmy i dowiem się co z człowiekiem.

Coś wiadomo w sprawie tej energii ?
Nie jest to tajemnica więc się podzielę co udało mi się załatwić.
Hala 150m2, 6,8m wysoka, przyłącze o mocy 150kW z możliwością zwiększenia o kolejne 150kW. Cena za prąd 32gr netto (z wszystkimi przesyłami itp.)

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #94 - 17. Dec 2017 at 10:32

150m kw to nie hala Grin to pomieszczenie po średnim sklepie osiedlowym...

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #95 - 17. Dec 2017 at 12:13

Biorąc pod uwagę kubaturę (prawie 7m wysokości) - to jednak hala.  Wink W kosza można zagrać.  :Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #96 - 18. Dec 2017 at 21:09

Póki co koparki ogrzewają mi skutecznie budowę, więc przeprowadzka dopiero na wiosnę. A na razie rozkręcanie kopalni ciąg dalszy. Uruchomione na chwilę obecną 72x RX580.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #97 - 19. Dec 2017 at 08:15

Hehe, nie wiem czy widziałeś Antimer-y, robią już na inne algorytmy Smiley Antminer D3 na X11 (15GH/s Dash) przy 1,2KW, Antminer L3 Litecoin 504MH/s przy 800W.
Ciekawe, czy zaczną robić na FPGA, tak aby można zmienić algorytm, czy będą wypuszczać kolejne ASIC AntMinery wraz z popularyzacją poszczególnych walut.

Varus, a po ile masz GPU na płytę w większości setup-ów. Kiedyś nie było płyt x12, raczej królowały x6.

Optymalizujesz zasilacze? Bo sprawność zasilacza mocno zależy od mocy którą dostarcza. To, że ma nalepkę Gold 85%, nie znaczy, że w całym zakresie mocy dla dowolnej konfiguracji napięć ma taką sprawność.
Antminer deklaruje, że jego zasilacz z S9 ma sprawność 93%.
No, ale wiadomo, jak się robi zasilacz do konkretnego urządzenia, to można go lepiej zoptymalizować jak zasilacz do PC.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #98 - 19. Dec 2017 at 08:22

Varus wrote on 09. Dec 2017 at 23:30:
Coś wiadomo w sprawie tej energii ?

To ja się pytam czy coś wiadomo. Telefon Ci wysłałem. kontaktowałeś się, dało się coś utargować?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #99 - 19. Dec 2017 at 10:31

Ja zawieszony jestem. Teraz przejrzałem PM. Zadzwonię się dowiedzieć co i jak.
Co do zasilaczy to używam Corsair 1000W lub 1200W co dostępne. Chodzą na ok 80% swojej mocy i przy tym jest najlepsza jego sprawność. Przynajmniej wg wykresu producenta.

Co do antminerów to nie wierz w zapewnienia wydajnosciowe. Miałeś w rękach jakiegokolwiek? To są chińskie sprzęty, wyglądają jak domowa samoróbka. Ja bym tego nie zostawił bez nadzoru z obawy czy coś się nie spali.

Druga sprawa będzie o nie coraz gorzej ze względu na brak Europejskich certyfikatów. Od 1 stycznia zamknie się kolejny kanał przerzutów - Ukraina. Ja to popieram, precz z tanią chińszczyzną  Tongue

Co do setupów wszystkie mam już na 12GPU i wszystkie na Sapphire Nitro+ 8GB. Pozbyłem się 6 kartowych koparek wraz z kartami innymi niż wspomniałem.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #100 - 19. Dec 2017 at 11:27

Varus wrote on 19. Dec 2017 at 10:31:
Co do setupów wszystkie mam już na 12GPU i wszystkie na Sapphire Nitro+ 8GB. Pozbyłem się 6 kartowych koparek wraz z kartami innymi niż wspomniałem.

Ooo, to fajnie. A  tak z ciekawości w to złącze PCIe x16 na tych płytach z 12xPCI-e x1, to nie da się włożyć GPU, a w bios ustawić first load iGPU?

Varus wrote on 19. Dec 2017 at 10:31:
To są chińskie sprzęty, wyglądają jak domowa samoróbka.

Pracowałem w Lab-ie, gdzie był sprzęt laboratoryjny, który kosztował x50 tego co miner S9, a wyglądał jak on.
To nie jest badziewny wygląd, tylko przemysłowy. Gdyby to był taki badziew, to by Antminer nie sprzedawał tego tyle.
Są farmy w który Antminery S9 kopią w tysiącach.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #101 - 19. Dec 2017 at 17:02

barwniak wrote on 19. Dec 2017 at 11:27:
Ooo, to fajnie. A  tak z ciekawości w to złącze PCIe x16 na tych płytach z 12xPCI-e x1, to nie da się włożyć GPU, a w bios ustawić first load iGPU?

Tak właśnie mam zrobione.
Wolne jest jedno złącze PCIe x1 (Obudowy mam na 12szt.)

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #102 - 29. Dec 2017 at 13:28

Varus, słyszałeś o wypowiedzeniu umowy przez BZ WBK człowiekowi, któremu bank podejrzewał o handel kryptowalutami?

Pamiętaj, że banki mają obowiązek rejestrować kwoty 15k euro i wyżej. Ale jeśli to będzie wiele transakcji wskazujących na to samo źródło, to również 15K*1euro jest rejestrowane. Także jak zaczniesz realizować zysk, to transzami rozłożonymi w czasie. W innym przypadku to za pralnie pozostaje Ci Cypr i Luxemburg (jeśli chodzi o EU)Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #103 - 29. Dec 2017 at 21:57

Po pierwsze ja prowadzę działalność i mam obroty na koncie po ok 200-400 tys miesięcznie, więc i tak pewnie mam wszystko rejestrowane.
Poza tym z krypto chcę robić wszystko legalnie, Coinroom wystawia normalnie faktury za sprzedaż krypto, więc nawet nie trzeba się zastanawiać jak to księgować.

O wypowiadaniu umów nic nie słyszałem, ale słyszałem o blokowaniu kont przy próbach zakupu/sprzedaży. Potem wymagana jest wizyta w banku w celu podpisania dokumentu, w którym deklarujemy swoją świadomość na temat ryzyka związanego z kryptowalutami. Potem można działać dalej. Ja na szczęście mam konto w normalnym banku i nie ma takich "udziwnień".
Sprzęt do kopania mam legalnie złożony, z fakturami na wszystko, kopanie i jednostki mam dokładnie dokumentowane.

Ja nie wiem wszyscy w krypto widzą tylko pralnie, a nie patrzą obiektywnie Smiley

Tak dla informacji,

Kryptowaluty nie są zakazane, nie są nielegalne i obrót nimi także.

I druga sprawa, może i kryptowaluty są obarczone jakimś ryzykiem, większym bądź mniejszym. Ale zakładając, że spieniężam waluty na bieżąco, wykopanie kosztuje mnie 10zł, a przychód z tego tytułu 100zł to gdzie tu jest ryzyko ?
Jak ktoś kupi ileś jednostek i liczy na zysk w czasie to ma 50% szansy zarówno na wzrost jak i upadek. Proste jak .....

vat_krypto.jpg ( 155 KB | 22 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #104 - 30. Dec 2017 at 09:19

To nie jest tak, że jak założysz firmę i płacisz te 19% podatku, to możesz już handlować czym popadnie. Do określonych działań potrzeba określonych uprawnień. Np. Kantor, pożyczki pieniężne, alkohol, itd.
A na jakie PKD ty w ogóle to masz?
Nie wymaga to wpisu jako działalności kantorowej, np. handel złotem itd. wymaga ?

Tak pytam z ciekawości i daję Ci linka, tak abyś zorientował się w zagrożeniach. No może bardziej problemach.
A w ogóle to życzę Ci wzrostów w 2018, takich jak w 2017 Smiley

PS przy takim wzroście to za 7 lat 1 BTC będzie wart tyle co AAPL Smiley

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #105 - 30. Dec 2017 at 19:01

Ty chyba nie uważasz, że ja wczoraj założyłem działalność i od tak zacząłem handlować krypto?
Bo tak to odebrałem. Logiczne, że działalność musiałem rozszerzyć.
PKD masz w załączniku.

Resized_20170914_095115.jpeg ( 185 KB | 18 Downloads )

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #106 - 30. Dec 2017 at 19:45

Już kiedyś wcześniej pisałeś, że masz działalność. Wcale nie logiczne, że musiałeś dołożyć PKD do swojej działalności. Mogłeś otworzyć drugą tylko dla handlu krypto, albo działać na 32%, albo na 0% Smiley

Generalnie w prawie polskim handel krypto nie jest uregulowany. Coś tam niemrawo myślą o tym. Na razie status niezabroniony. Ale rękę trzeba trzymać na pulsie, nie takie rzeczy niezabronione w tym kraju przerodziły się w milionowe długi względem skarbówki.
Wystarczy popatrzeć na interpretację tego oddziału banku BZ WBK co gościowi z tego tytułu zamknął konto.
Bank pół biedy, gorzej jak na taką samą interpretacja wpadnie urząd skarbowy. To nie ważne nawet, że linia interpretacji ministerstwa finansów może być inna. Zapłacić trzeba, a później oni (urząd skarbowy i MF) przerzucają się argumentacją prawną.
A to co sobie GUS myśli o interpretacji to ma takie samo znaczenie to jak sobie sam zinterpretujesz Smiley
Akurat teraz działalność (jakakolwiek), która nie ma dobrze prawnie udokumentowanej interpretacji np. NSA jest w PL ryzykowna. Rząd na 500+ i BGK na mieszkanie+ skądś muszą wziąć pieniążki.
Oczywiście z całego serca Ci dopinguje i mam nadzieje, że takie czarnowidztwo Cię nie dopadnie  Grin

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #107 - 05. Jan 2018 at 02:13

barwniak wrote on 30. Dec 2017 at 19:45:
Akurat teraz działalność (jakakolwiek), która nie ma dobrze prawnie udokumentowanej interpretacji np. NSA jest w PL ryzykowna. Rząd na 500+ i BGK na mieszkanie+ skądś muszą wziąć pieniążki.
Oczywiście z całego serca Ci dopinguje i mam nadzieje, że takie czarnowidztwo Cię nie dopadnie  Grin

Sprawa wygląda tak. Swoją interpretacje i działanie opieram na tym jak działają ludzie w giełdy BitBay, są z Katowic, znam ich osobiście i w razie problemów pomoc będzie. Gdyby były problemy oni pierwsi będą o tym wiedzieć i pomoc będzie. To nie jest pierwszy lepszy "Kowalski" z ulicy i mają wszystko dokładnie przeanalizowane i ułożone Smiley

Niech moc Bitcoina będzie z nami.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #108 - 05. Jan 2018 at 08:52

Varus wrote on 05. Jan 2018 at 02:13:
Gdyby były problemy oni pierwsi będą o tym wiedzieć i pomoc będzie.

Rozumiem, że mają swoich odpowiednio usytuowanych i poinformowanych ludzi w w CBA, CBŚ, Policji, Prokuraturze.
Bo jak nie, to nie takich zaskakiwały nocne naloty. Wystarczy, że ktoś na górze dojdzie do wniosku, że to mu da punkty do awansu, albo polityczne.
Tak jak Ci już pisałem. Interpretować sobie każdy może prawo jak chce. Dla przedsiębiorcy ważne jest to jak zinterpretuje prokurator i sędzia. Prawo jest tak pisane, aby tak właśnie było.

Weź przykładowo artykuł odnoszący się do instalacji oprogramowania bez licencji.

Art. 278

§ 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 4. Jeżeli kradzież popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

§ 5. Przepisy § 1, 3 i 4 stosuje się odpowiednio do kradzieży energii lub karty uprawniającej do podjęcia pieniędzy z automatu bankowego.

No i jak interpretujesz §2?

No bo jeden sąd umorzy sprawę, zinterpretuje jako niską szkodę społeczną i uwzględni wykorzystanie na potrzeby własne uznając, że nie płynęła (faktycznie mogła nie płynąć) korzyść majątkowa z wykorzystania programu.
Drugi sąd uzna za korzyść majątkową samo posiadanie nielicencjonowanego oprogramowania. Motywując, że jak się ukradnie taksówkę i nie świadczy usług taksówkarskich osiągając zysk to wciąż auto jest kradzione.

A przecież można było napisać tak
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy.

Ale tak nie napiszą, na wypadek, gdyby kiedyś przez przypadek wpadł ktoś kogo trzeba ratować.
Dla niech to jest pierwsza interpretacja. Dla nas druga. No chyba, że TY i chłopaki to jesteście ONI. Wtedy luz Wink

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #109 - 06. Jan 2018 at 21:46

Pierwsze państwo z oficjalną kryptowalutą:

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #110 - 09. Jan 2018 at 14:53

Varus, też masz problem z pająkami Smiley
I gość nie wie dlaczego tam są pająki Smiley

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #111 - 02. Feb 2018 at 19:07

Jak tam sytuacja?

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #112 - 02. Feb 2018 at 19:16

Callahan wrote on 02. Feb 2018 at 19:07:
Jak tam sytuacja?

gupie pytanie...

gifs_16.gif ( 659 KB | 6 Downloads )
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #113 - 02. Feb 2018 at 19:20

Batyra wrote on 02. Feb 2018 at 19:16:
Callahan wrote on 02. Feb 2018 at 19:07:
Jak tam sytuacja?

gupie pytanie...

No chyba nie do końca

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #114 - 02. Feb 2018 at 19:23

yy...

HGQIIW5.gif ( 1510 KB | 6 Downloads )
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #115 - 02. Feb 2018 at 20:17

Lecą na ryj... w tym tempie za dwa tygodnie osiągną stabilny poziom z sprzed pół roku.

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #116 - 02. Feb 2018 at 20:35

Po ostatnich informacjach o kosztach energetycznych pojedynczej operacji rynek musiał zareagować. Coś co jest tak antyekonomiczne (w sensie nieefektywne) i nieprzewidywalne w transakcjach (wahania kursów przed, w trakcie i po transakcji) musiałoby mieć gigantyczny potencjał zawarty w innych benefitach. I tu anonimowość będąca główną zaletą może nie wystarczyć.

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #117 - 02. Feb 2018 at 22:46

Nie wiem czy ten rynek nie ulega jakiejś manipulacji...
Dodać, że pole do prania pieniędzy, unikania podatków jest tu ogromne. I duża część obrotu pochodzi z handlu narkotykami-tak piszą o tym i w UK i w USA.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #118 - 05. Feb 2018 at 12:00

Hehe, biorą się za to już u nas Smiley

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #119 - 05. Feb 2018 at 12:15

barwniak wrote on 05. Feb 2018 at 12:00:
Hehe,

za to "hehe" grozi ban  Wink  Grin

Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #120 - 05. Feb 2018 at 13:16

Embarrassed

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #121 - 05. Feb 2018 at 20:16

Hehe no właśnie doczytałem. To KNF dobiera się właśnie do BitBay. Mam nadzieję, że nie dotknie to naszego admina.

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #122 - 05. Feb 2018 at 20:30

Adminowi raczej nic z powodu wniosku KNF nie grozi. To BitBay najwyżej może mieć kłopoty jeżeli nie ograniczało się do pośrednictwa i przechowywało pieniądze klientów.
Natomiast sama sytuacja na rynku dotknie wszystkich kopiących i inwestujących. Dość powiedzieć, że np kilka dużych banków zaczęło w ubiegłym tygodniu blokować zakupy kryptowalut za pomocą kart kredytowych.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #123 - 05. Feb 2018 at 20:48

Varus wrote on 05. Jan 2018 at 02:13:
Sprawa wygląda tak. Swoją interpretacje i działanie opieram na tym jak działają ludzie w giełdy BitBay, są z Katowic, znam ich osobiście i w razie problemów pomoc będzie. Gdyby były problemy oni pierwsi będą o tym wiedzieć i pomoc będzie. To nie jest pierwszy lepszy "Kowalski" z ulicy i mają wszystko dokładnie przeanalizowane i ułożone Smiley

Dziś jeszcze CEO jest Sylwester Suszek, "jutro" być może już Sylwester S. Może jak my sobie tu piszemy to biuro do spraw zwalczania przestępczości gospodarczej już wyłamuje drzwi u CEO. A może CEO już nie ma w Katowicach tylko na autobahn w kierunku lotniska we Frankfurcie. Bilety do Izraela już pewnie są  Smiley
Sprawę Andrzej Gąsiorowski , Bogusław Bagsik chyba pamiętają co niektórzy starsi na forum Smiley Dopiero po 25 latach w 2016 roku się przedawniła i co nie którzy mogą się pojawić w kraju Smiley

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #124 - 06. Feb 2018 at 07:29

Nie porównuj układów mafijnych z komunistyczną bezpieką (WSI) zarabiających na m. in. FOZZ z giełdą BTC, bo to już naprawdę wykracza poza granice czarnego humoru i zakrawa na głupotę.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #125 - 06. Feb 2018 at 12:07

Callahan wrote on 06. Feb 2018 at 07:29:
łdą BTC, bo to już naprawdę wykracza poza granice czarnego humoru i zakrawa na głupotę.

No bez żartów, FOZZ to na skalę globalną jak ukraść lizaka dziecku w odniesieniu do rzeczywistych założeń kryptowalut. Przecież to jest przykrywka NSA i CIA, pod którą sie podpinają inne slużby i mafie do prania pieniędzy.
A skąd ty myślisz, że te służby mają kasę na działania poza oficjalne. Kryptowaluty super sprawa do tych celów. 
Oczywiście same miliony kopaczy i tysiące giełd są tylko papetkami rzeczywistego obrotu sprawy. Dopóki służby USA widzą, że służby innych krajów zyskują na tym proporcjonalnie mniej jak oni, dopóty to będzie się kręcić. Ukręcić temu łeb politycznie bardzo łatwo.

Zresztą zobaczymy na rozwój sytuacji. Kurs na ostanie działania polityczne widać jak zareagował i to jest fakt bezsprzeczny.

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #126 - 06. Feb 2018 at 14:13

Wiem ,ale artB czy FOZZ to była oczywista kradzież, a BTC póki co - nie. Tu raczej pasuje przykład Kluski, choć i tu jak wiadomo dziura była celowa-ale dla swoich (WSI), a Roman nie należał do kliki i jeszcze nie chciał im odpalić doli  Wink .
SS zawsze znajdą sposób na zarabianie na swoje cele, taki czy inny.
Spójrz na ostatnie 15 lat  na czym robiono ka$ę: manipulowany był rynek nieruchomości, potem ropa, potem złoto, ubezpieczenia, teraz BTC, co następnie?

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #127 - 06. Feb 2018 at 18:18

Zgadzam się. W BTC niby wszyscy zyskują, ale nieproporcjonalnie zyskują nie Ci co trzeba (w ujęciu dobra społecznego).
Chodzi mi o to, że SS takiej dojnej krowy jak kryptowaluty, to jeszcze nie miały. Kontrakty na ropę, to jednak nawet przy dużych pieniądzach SS mało w odniesieniu do siły OPEK.
W dodatku do rynku kryptowalut podłączają się mafie piorąc pieniądze.   
Szkoda mi tylko, że może zostać zaprzepaszczona razem z kryptopwalutami idea blockchain.

Back to top

IP Logged

pawelemtica
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #128 - 06. Feb 2018 at 23:19

konku wrote on 05. Feb 2018 at 20:30:
kilka dużych banków zaczęło w ubiegłym tygodniu blokować zakupy kryptowalut za pomocą kart kredytowych.

Rynek nie lubi próżni, siłowe rozwiązania oraz chęć zarobku zmusi ludzi do działania. W chwili obecnej moją uwagę przykuwa IOTA oraz XMR

Iota jest oparta o internet rzeczy, mają podpisane umowy z gigantami - technologia ma być użyta m in do analizy danych, ponieważ jak się okazuje nawet ponad 80% danych, którymi operują instytucje są dla nich nieznane, bo big data rozrasta się w astronomicznym tmepie, Taipei jest zainteresowane budową smart city opartą o iota, może być ciekawie.

XMR - jedna z najbardziej anonimowych krypowalut, dlatego darknet przerzuca się na monero z btc.

Jeśli są błędy w moich postach to znaczy, że piszę z tel Smiley
Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #129 - 06. Feb 2018 at 23:22

Monero to jedyne co mnie interesowało. Ale ... poczekam, aż się sytuacja co nieco uspokoi.  Wink

Back to top

IP Logged

pawelemtica
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #130 - 06. Feb 2018 at 23:35

konku wrote on 06. Feb 2018 at 23:22:
Monero to jedyne co mnie interesowało.

Z ciekawszych newsów to to, że możliwe jest połączenie Monero i Litecoina.

Quote:
Charlie Lee przyznaje, że ma ambicję pracować z Monero, jak wynika z serii tweetów, które opublikował wczoraj, twierdząc, że płynność Litecoina będzie dobrze pasować do anonimowości i możliwości Monero.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #131 - 10. Feb 2018 at 14:56

Kolejny bank

Wygląda na to, że obrażenie się na kryptowaluty to ogólny trend. Pewnie za kilka tygodni nie będzie banku, który będzie chciał prowadzić rachunek giełdy kryptowalut.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #132 - 10. Feb 2018 at 15:43

Kryptowaluty są solą w oku dla tych, którzy nie czerpią z nich korzyści.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #133 - 10. Feb 2018 at 16:29

@ barwniak

Nie wydaje mi się. Zawsze zostanie ktoś kto to wymieni na papierowy pieniądz albo co gorsza prosto na towar.
Natomiast jeśliby to ograniczać to stanie się to samo co narkotykami itp. Ten towar będzie trudniej dostępny, ale baaaardzo drogi i intratny.

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #134 - 10. Feb 2018 at 16:37

Callahan wrote on 10. Feb 2018 at 16:29:
Ten towar będzie trudniej dostępny, ale baaaardzo drogi i intratny

A mozę o to właśnie chodzi... żeby mega-korporacje, które rządzą światem mogły jeszcze lepiej nabijać sobie sakwę kosztem zwykłych małych kopaczy...

przypadeg? nie sondze...

Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #135 - 11. Feb 2018 at 19:22

hehe

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #136 - 12. Feb 2018 at 12:47

Varus, zrób mapę swojej kopalni do tej gry Wink

Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #137 - 12. Feb 2018 at 14:24

mBank dołączył do banków wypowiadajacych umowy klientom handlującym kryptowalutami.

Back to top

IP Logged

pawelemtica
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #138 - 16. Feb 2018 at 13:09

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #139 - 20. Feb 2018 at 19:43

Gosu znany maniak kart grafiki, sprawdził ile MH/s daje kręcony TITAN V i TITAN Xp.
Ciekaw jestem ile RX 580 potrzeba na taki wynik Smiley

Back to top

IP Logged

pawelemtica
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #140 - 20. Feb 2018 at 22:03

A co to jest Garlicoin? Ma jakieś potencjalne szanse?

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #141 - 20. Feb 2018 at 22:35

Może mieć większe szanse niż Onioncoin.  Wink Smiley

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #142 - 21. Feb 2018 at 07:47

pawelemtica wrote on 20. Feb 2018 at 22:03:
A co to jest Garlicoin? Ma jakieś potencjalne szanse?

Ci którzy to wiedzą są ze służb i to nie Polskich Wink
W dodatku Gosu nie chodzi o kopanie dla zarabiania tylko aby pokazać różnicę w poszczególnych zastosowaniach między architekturą Pascal a Volta.

Back to top

IP Logged

pawelemtica
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #143 - 22. Feb 2018 at 20:37

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #144 - 22. Feb 2018 at 21:53

@up - "Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie."

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #145 - 31. Mar 2018 at 19:07

Kombinują jak mogą Wink

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #146 - 31. Mar 2018 at 20:41

A jak tam w ogóle, opłacalne to dalej?

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #147 - 31. Mar 2018 at 21:00

zapewne tak  .BTC droższe ,wolniejsze kopanie .BTC tańsze , szybsze kopanie .Wychodzi pewnie podobnie

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #148 - 01. Apr 2018 at 19:49

Rosjanie mieli się za to brać i wartość trochę poleciała w dół. Ale na bieżąco to nie wiem.

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #149 - 05. Apr 2018 at 10:40

Bitmain is promising that the Antminer E3 will mine ethereum at 180MH/s with a power consumption of 800W and an $800 price tag. Availability is expected in July.

No to chyba skończy się kopanie na GPU Smiley Może pojawią się tanie grafiki z rynku wtórnego  Cheesy

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #150 - 05. Apr 2018 at 20:12

A jak myslisz, skad take oferty:
6 uzywanych kart? Smiley
albo tu:
nawet nie kryje sie, ze kopal....

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #151 - 05. Apr 2018 at 20:24

Zgoda, ale wysyp dopiero nastąpi, bo GTX 1080Ti kopie 21MH/s Etherum, czyli potrzeba nie mniej jak 8 sztuk dla 180MH/s.
Prądu weźmie taki setup ponad 2 razy tyle, a kosztuje 10 razy tyle co Antminer E3 Smiley Plus grafik to, że można je sprzedać, ale przy takiej różnicy w cenie, to nie ma znaczenia.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #152 - 06. Apr 2018 at 21:08

Kopanie GPU to nie tylko algorytm na ETH. Na pewno część ludzi zrezygnuje. Z drugiej strony, kto sprzęty ma kopać będzie dalej. Chwalą się, że 180MH z 800W, ja z koparki wyciągam 370MH z 1650W. Wychodzi praktycznie to samo. Cena ceną, więc kusić będzie chińszczyzna, bez CE, zakup będzie ryzykowny.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #153 - 07. Apr 2018 at 11:17

Varus wrote on 06. Apr 2018 at 21:08:
Chwalą się, że 180MH z 800W, ja z koparki wyciągam 370MH z 1650W.

Fakt, ale koszt inwestycji w twoją koparkę znacznie wyższy, nawet jak założymy, że masz 50% zwrotu przy zmianie sprzętu vs 0% zwrotu Bitminer przy jego zmianie.
Dużo niższy też jest koszt instalacji. Przypomnij sobie ile czasu zajęło skręcenie i zoptymalizowanie twojej koparki. A ile czasu by zajęło Ci złożenie takich 1000 Smiley A czas to pieniądz Wink
Pewnie powstaną nowe farmy na E3 i skończy się wzrostem trudności, gdzie kopanie ETH przestanie mieć sens tak jak BTC. Bo chyba zgodzisz się co do tego, że ASIC wyparł z kopania BTC, x86 GPU.

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #154 - 08. Apr 2018 at 18:32

Shocked

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #155 - 08. Apr 2018 at 20:08

Na firmę 19% PIT i z głowy.
Przy większym obrocie można nabyć osobowość prawną i do  kwoty wyrażonej w złotych odpowiadającej równowartości 1,2 mln euro w poprzednim roku podatkowym płacić 15%.

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #156 - 08. Apr 2018 at 21:35

Nie tylko. Chodzi o to ,że każda transakcja na rynku krypto zinterpretowana została jako umowa cywilno-prawna i należy od niej również odprowadzić podatek.

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #157 - 09. Apr 2018 at 09:44

To są najbardziej restrykcyjne wytyczne co do kryptowalut na świecie. Na szczęście to tylko wytyczne, nie prawna ustawa. Co prawda ułatwi interpretację na niekorzyść użytkowników, ale nie uniemożliwia obrony.
Druga sprawa żyjemy w chorym kraju. Zaczynam się pomału zaznajamiać w sprawie prowadzenia działalności w Czechach.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #158 - 09. Apr 2018 at 10:51

Varus wrote on 09. Apr 2018 at 09:44:
Zaczynam się pomału zaznajamiać w sprawie prowadzenia działalności w Czechach.

Ale działalności w sensie tylko firmę zarejestrować, czy realne kopanie w Czechach?

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #159 - 09. Apr 2018 at 16:31

Założyć działalność w Czechach i tam kopać.

The Administrator.
Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #160 - 09. Apr 2018 at 19:47

A sprawdzałeś Ukrainę. Mam tam znajomego pobudował dom, proponował mi nawet otwarcie u siebie kopalni w piwnicy.
Ale ceny prądu niewiele niższe jak w PL. Planuje postawić wiatrak 50KW. Wtedy się zobaczy Wink
Może Islandia, słynie z farm, prąd tani, no i chyba prawo dobre do kopania skoro tyle tam farm Cheesy

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #161 - 10. Apr 2018 at 17:33

barwniak wrote on 09. Apr 2018 at 19:47:
Planuje postawić wiatrak 50KW.

To już w cholerę wielka konstrukcja. Wink

Back to top

IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #162 - 01. Jun 2018 at 08:07

Coraz więcej GPU/mobo Smiley

Back to top

IP Logged

8art33z
Full Member

Retro since 1979

Reply #163 - 21. Jun 2018 at 07:49

Kopiecie jeszcze:) ? Ja od miesiąca mam przerwę bo szukam nowej miejscówki, ale ogólnie źle nie było przez ostatni rok trochę wykopałem. Sprzęt się zwrócił + coś na górkę (był hajs na retro sprzęty Cheesy )

486SX-33MHz / BEK-P405 / 64MB / Sound Blaster 16 (CT2290) / S3 Trio64V+
Pentium MMX 200@250MHz / PcPartner 35-8333 / 128MB / Sound Blaster AWE64 (CT4520) / Matrox Millenium II + 3Dfx Voodoo 4MB
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #164 - 29. Jun 2018 at 16:49

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #165 - 29. Jun 2018 at 17:05

Ciekawostka, internety opisują tą płytę jako ECS P6S5AT ver 1.3 ale znalazłem też wzmiankę jakoby była też sprzedawana jako Amptron Smiley

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #166 - 29. Jun 2018 at 17:09

Chciałbym ją wylicytować Smiley Tylko chyba nie ten temat Tongue

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #167 - 29. Jun 2018 at 17:16

Ups  Smiley Pokręciłem zakładki w przeglądarce Tongue Zaraz tam wrzucę

Back to top

IP Logged

8art33z
Full Member

Retro since 1979

Reply #168 - 26. Jul 2018 at 13:24

Varus wrote on 09. Apr 2018 at 16:31:
Założyć działalność w Czechach i tam kopać.

Hej, a masz może dojście do dobrych miejscówek dobrego prądu ? Czy gdzieś u siebie ? Pytam, bo szukam miejsca obecnie w sensownych cenach.

Pentium MMX 200@250MHz / PcPartner 35-8333 / 128MB / Sound Blaster AWE64 (CT4520) / Matrox Millenium II + 3Dfx Voodoo 4MB
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #169 - 30. Dec 2018 at 19:08

Jak tam kopanie idzie?

Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #170 - 30. Dec 2018 at 19:41

Mając na uwadze kursy Monero wyłączyłem większość koparek bo zwyczajnie nie kalkuluje się ;]

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #171 - 30. Dec 2018 at 20:27

no i wszyscy inwestujÄ… teraz w DAS coiny  Grin

Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #172 - 30. Dec 2018 at 20:41

Widzę,że ceny btc zrównały się z tymi sprzed roku...a więc te 24k $ to były spekulacje?...

Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #173 - 30. Dec 2018 at 21:03

Batyra wrote on 30. Dec 2018 at 20:27:
no i wszyscy inwestują teraz w DAS coiny  Grin

A nie znam nawet. Mam trochę LiteCoinów które kiedyś wykopałem (i jak ostatni frajer nie pozbyłem się rok temu). Kopię od jakiegoś czasu Monero... i tyle...
Robię to niejako przy okazji - jak maszyny stoją nieużywane, to nie marnują cykli CPU/GPU tylko kopią... a jak używam, to nie kopią... a teraz przy cenach prądu vs cenach monet nie chce mi się nawet pamiętać o odpalaniu xmr-staka ;]

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #174 - 30. Dec 2018 at 21:21

hahah to chyba jakaś paskudna piramida... taka kryptowaluta na modłę avon hahaha…

Back to top
IP Logged

barwniak
Senior Member

Universe Entrophy

Reply #175 - 31. Dec 2018 at 09:36

No to w 2019 jak ceny prądu nie podskoczą, to nie wpadnie kolejny czynnik spadku opłacalności kopania w PL.
Ba, nawet jak w części krajów Europejskich ceny prądu wzrosną, to może się okazać, że w PL kopanie jest całkiem opłacalne. Oczywiście Islandii nigdy nie dogonimy.

Back to top

IP Logged

8art33z
Full Member

Retro since 1979

Reply #176 - 03. Jan 2019 at 09:46

Dołączę się Smiley Ja obecnie nie kopie, nie opyla się specjalnie. Nawet odsprzedałem trochę kart. Mam jeszcze trochę RX mining mało używanych, ktoś potrzebuję Smiley ?

Back to top
IP Logged

demonolog
Junior Member
**

I Love YaBB 2.5

Reply #177 - 03. Jan 2019 at 21:37

Kopałem około 4-5 lat temu BTC, miałem 4 koparki 1TH, jedna Dragon Miner, 2 Antminery i jeszcze coś - nie pamiętam już teraz.
Sprzedałem wtedy wszystkie - kopałem może pół roku - wykopałem wtedy około 11-12BTC (musiałbym poszukać screeny itp). Wtedy były mało warte - tzn leciały w dół i ceny sprzętu też drastycznie spadły - w sprzęt zainwestowałem sporo (około 16-20tyś zł), zwróciło się całość + lekki zysk. Gdybym zostawił te BTC wtedy to w zeszłym roku byłaby ładna sumka nawet po opodatkowaniu.

Rok temu spróbowałem ETH - jak zaczynał iść w górę ale szybko też zaczął iść w dół - coś mnie jednak podkusiło sprzedać wtedy wszystko (sprzęt) i w sumie na sprzęcie może z 300zł byłem stratny - sprzedałem sprzęt na "górce" cenowej. ETH mam do tej pory nieruszone.

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #178 - 03. Jan 2019 at 22:54

12 btc ,był moment że 1 btc to było pare tysięcy dolców

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 
Send Topic